Počet lidí v evidenci jindřichohradeckého úřadu práce poklesl za minulý měsíc o více než deset procent, což je nejvíce v celé České republice. Podle jeho ředitelky Stanislavy Zemanové lze obdobný a nejspíše ještě lepší výsledek očekávat i v dubnu.

Za vším prý stojí, kromě zahájení sezonních prací, také abnormální zájem obcí a neziskovek o veřejně prospěšné pracovníky.

„Ten nárůst oproti loňskému roku je markantní, hlavně v těchto dnech. Do konce března bylo vytvořeno na veřejně prospěšné práce nějakých 13 míst, ale od 1. dubna jich už máme 169. K tomu je však třeba ještě připočíst společenská účelná pracovní místa, která vytvářejí hlavně soukromé firmy. Těch bylo od začátku roku do konce minulého měsíce 101, ale za první dubnové dny už jich přibylo dalších 96," vypočítala Stanislava Zemanová.

S úřadem práce v současné době spolupracuje prakticky již každá třetí obec na Jindřichohradecku a stále jich přibývá. Některé využívají veřejně prospěšné práce jen sezonně, ale například Jindřichův Hradec zaměstnává takové pracovníky po celý rok.

Jak uvedl ředitel Služeb města Jindřichův Hradec Ivo Ježka, rozhodli se zde navíc jejich počet o čtvrtinu rozšířit. Doposud se zde podílelo hlavně na udržování čistoty v ulicích patnáct lidí. „Od 1. dubna jich zaměstnáváme již dvacet. Jejich práce je pro nás totiž přínosná a občas se stane, že během roku někdo odpadne, takže jsme se rozhodli jich zaměstnat rovnou o pět více," vysvětlil Ivo Ježek.

Výhody veřejně prospěšných prací si nemůže vynachválit ani starosta Kardašovy Řečice Petr Nekut, kde je celoročně zaměstnáno sedm pracovníků.

„Šíře jejich záběru je velmi široká, rozhodně to není jen nějaké zametání. Podílejí se na všem, co souvisí s chodem obce. Teď jsme například v našich lesích sázeli stromky, v zimě je to úklid sněhu, ale patří tam i různé řemeslné práce a mimo jiné také ranní převádění školních dětí přes nebezpečný přechod," vyjmenoval kardašovořečický starosta pestrou paletu aktivit.

Každoročně využívají možnosti vytvořit pracovní místo veřejně prospěšných prací i v Chlumu u Třeboně. „Každý rok jsme jako městys zaměstnávali několik lidí z úřadu práce. Letos jich máme o něco víc, protože chystáme trochu větší úklid," říká starosta Petr Kolezsar. V Chlumu u Třeboně tak od začátku dubna pracují dva muži a tři ženy. „Už se všichni zapojili. Jde hlavně o venkovní úklidové práce a pokud všechno půjde dobře, budou nám tady pomáhat až do konce října. Sice to pro nás znamená určité organizační nároky, ale tuto možnost vítáme," dodal.