Šumava je pokrytá sněhem, na hřebenech je ho přes 120 centimetrů, a návštěvníci si tam naplno užívají zimních sportů. V nižších polohách ale už počasí připomíná jaro. V mnohých zahrádkách rozkvétají sněženky, petrklíče a další květiny.

Podle meteorologů k nám na jih Čech bude ještě zítra proudit teplý vzduch od jihu až jihovýchodu. K večeru už ale počasí začne ovlivňovat studená fronta, pak se teploty znovu zvednou a přijde déšť i do hor. Přes den v pondělí bude polojasno až skoro jasno, nejvyšší denní teploty 4 až 7 °C, ojediněle až 10 °C, na horách 3 až 6 °C.

Husy veliké a husy běločelé u Tisové na Tachovsku.
Nastal jarní tah ptáků, přiletělo obrovské hejno hus i jeřábi popelaví

V úterý bude zataženo až oblačno, na většině území občas déšť, zpočátku ojediněle i mrznoucí, nad 800 m sněžení, nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Ve středu se teploty dál budou zvedat a pršet bude i v nejvyšších polohách, přes den bude 6 až 10 °C.

Na čtvrtek hlásí budějovická pobočka ČHMÚ zataženo až oblačno, občas déšť, na horách trvalý. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Foukat bude čerstvý jihozápadní, postupně západní vítr 6 až 11 m/s s nárazy kolem 20 m/s, na horách až kolem 25 m/s.