Šárka Hrdličková, která vlastní cukrárnu v Jindřichově Hradci, potvrzuje, že objednávek je hodně. „Kromě klasického cukroví si lidé objednávají i dorty nebo drobné zákusky. Někdo je na tu klasiku, jiný dá přednost dortu," zmínila.
„Zkuste to ale třeba bezlepkově nebo bez laktózy," upozornil Sláva Rejthar a dodal, že takto peče právě jeho manželka. Také v cukrárně Šárky Hrdličkové nabízí bezlepkové či dia cukroví. „Zájem není tak velký, ale objednávky mám. Lidé, než aby si těch pár kousků pracně dělali, raději si to bezlepkové nebo dia objednají," zmínila. Přitom ceny tohoto cukroví se pohybují kolem 550 korun za kilo, přičemž to běžné stojí od 350 do 450 korun.
Klasické cukroví, jako třeba linecké, kokosové, čokoládové i nepečené dělá pro zájemce i Jitka Míchalová z Jindřichova Hradce. „Pečeme opravdu jen z kvalitních surovin, másla, italské čokolády a čerstvých vajec. Setkali jsme se s názorem, že cukroví z cukráren je jiné, méně chutné, málo voňavé. A je to tím, že některé cukrárny používají levné mouky, sušená vejce, přípravky na větší trvanlivost cukroví a ztužené tuky, což se opravdu pozná na chuti a vůni cukroví," upozornila.
Stále je však dost těch, kteří pečou sami doma. „Hlavně, když je někdo, kdo to pěkně naplánuje. A u nás je to junior," usmívá se Marie Misařová z Blažejova.