Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na zabijačku se může těšit rodina i sousedé

Jižní Čechy – Domácí zabijačky jsou příležitostík setkávání a hodování. Několik let není dle zákona možné podělit své známé, jak bývalo dobrým a vítaným zvykem. 

20.1.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Foto: Deník/Lenka Novotná

Vloni v červenci předložil ministr zemědělství vládě novelu veterinárního zákona, který měl od ledna kromě jiného zmírnit pravidla pro výslužku ze zabijačky. K jejímu schválení zatím nedošlo.

„Stále ještě platí, že domácí porážka je určená jen pro potřeby dané domácnosti," řekl ředitel krajské veterinární správy František Kouba. Dodává ale, že pořádání zabijačkové trachtace na dvoře domu třeba s dvacítkou hostů je soukromou věcí majitele čuníka. Prase ale musí být správně poraženo, a to osobou odborně způsobilou, což znamená pozvat si vyučeného řezníka.

„Mnozí si myslí, že všechno si umí udělat sami, ale takové podřezání prasete leckdy hraničí s týráním zvířat. Jak říkal Jan Werich: Na odbornou práci mají být odborníci."

Malý zabijačkový slovníček

KRUPON = nejhodnotnější střední část prasečí kůže

KALAFUNA = zpravidla borovicová smola. Používá se k odstraňování štětin a blány z vepřové kůže

ZVONEK = nerezový zvonek s háčkem na čištění prasete od štětin

ROZPORKA (grmolec, brdečko, kromholec) = ráhno na zavěšení prasete při vyvrhování a porcování na čtvrtky

NARÁŽKA (plnička, nabíječka) = slouží k plnění jitrnic nebo klobás

HUPCUK = ruční řetězový kladkostroj použitelný jako kladka na prase

BUCHTA = bílé pečivo přidáváme pro zjemnění a sladění chutí většiny zabijačkových pochoutek

V Lišově funguje na středním odborném učilišti tříletý učební obor řeznicko-uzenářská výroba pro chlapce a dívky. „V desítce učňů není žádná dívka," konstatuje ředitel Dalibor Benýšek a dodává, že zájem o řezníky je ze strany zaměstnavatelů vyšší než nabídka.

O tom, že přibývá zájemců o domácí porážku vlastního prasátka, hovoří 33letý řezník, který vloni dělal kolem 50 zabijaček, zhruba o deset procent více než v roce 2015. Důvodem chovu, i přes dostatek vepřového v marketech, je zdravé a kvalitní maso – lidé vědí, čím svého pašíka krmí.

Kam na vepřové hody.

Autor: Jana Zuziaková

20.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ
3

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Děti se v bystřické knihovně utkaly ve Člověče, nezlob se.
4

OBRAZEM: Bystřičtí se utkali v "Člověče"

Odemčené dveře stály seniorku 40 tisíc korun

Třeboň - V Třeboni se kradlo. Za vše mohou zapomenuté odemčené dveře.

Kdo se v uplynulém týdnu narodil v jindřichohradecké porodnici?

Jindřichohradecko - V jindřichohradecké porodnici se v uplynulém týdnu narodili:

V Los Angeles už někteří Češi odvolili

Los Angeles - Na Generálním konzulátu České republiky v Los Angeles mají již první volební den za sebou.

OBRAZEM: V knihovně otevřeli bibliobox. Poslouží ve dne i v noci

Jindřichův Hradec - Od čtvrtka je možné knihy do knihovny vracet i mimo otevírací dobu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení