Přesně tato situace se opakuje například v Jindřichově Hradci v závěru května, kdy končí termín splatnosti poplatků za svoz a likvidaci komunálního odpadu a ze psů.

Jak upozorňuje pracovnice oddělení místních poplatků jindřichohradeckého městského úřadu Jaroslava Čudlá, poplatek za komunální odpad nezaplatilo k pondělku ještě  téměř 4700 občanů. Zatím však žádné fronty nejsou a lidé nechodí.

„U psů ho ještě neuhradilo  téměř osm set  poplatníků," připomenula.

Jak dále zmínila, poplatek za komunální odpad mají povinnost uhradit fyzické osoby, které mají v Jindřichově Hradci trvalý pobyt, a cizinci, jimž byl povolen trvalý pobyt nebo přechodný pobyt delší jak 90 dnů. Povinnost se rovněž vztahuje na vlastníky nemovitostí k rekreaci, které se nacházení na území města.

Dobrou zprávou ale je, že v Jindřichově Hradci se platba za odpad zatím nezvýšila a zůstává na sumě 500 korun na osobu a rok, i když mnohé obce v regionu možnosti platbu navýšit využily.
Ani pejskaři nemusejí při poplatku za svého mazlíčka sáhnout hlouběji do kapsy.

Například v Třeboni mohou občané platit za odpad „nadvakrát".  Polovinu poplatku za odpad zaplatí do konce března a druhou potom do konce září.

„Pokud někdo nezaplatí, je mu v listopadu zaslána upomínka a následně ještě obvykle jedna, než je vystaven platební výměr," informovala tisková mluvčí třeboňského městského úřadu Jitka Bednářová.
Na začátku roku evidovali v lázeňském městě 764 dlužníků, kteří na poplatcích za odpad dlužili městu dohromady 1 273 553 korun. Jejich počet zůstává zhruba stejný.