To jsou následky námrazy, která sevřela východní část Jindřichohradecka. Energetici od pondělí bojovali s výpadky zásobování proudem. Ledem obalené vodiče se trhaly, někde za problémem stály pády stromů a větví do vedení.

Ve středu hasiči podle mluvčí Venduly Matějů vyjížděli k 22 zásahům a včera do 12 hodin si jich na konto připsali dalších pět, a to v Popelíně, Rodvínově, Bílé, Plasné a Třeboni.

I v minulosti námrazové kalamity způsobovaly na Jindřichohradecku nemalé škody. V prosinci 1995 po mnoha letech vycenila své zuby a jak se tehdy psalo v Jindřichohradeckém deníku, podobné počasí s ničivými následky na vodičích vysokého napětí na Hradecku nepamatovali ani nejstarší pracovníci energetických závodů. Tradičně byly bezproudím zasaženy oblasti Studenska a Starého Města pod Landštejnem. Tehdejší přednosta okresního úřadu Lukáš Mikulecký dokonce vyhlásil pro část regionu stav ohrožení.

Poté se každoročně kalamita spojená s námrazou vracela. V roce 1996 udělala velké škody na lesních porostech. Opakovala se, byť v menším rozsahu, i v roce 1997.

Na přelomu let 1998 a 1999 udeřila v plné síle znovu a první lednové dny čtyři desítky jindřichohradeckých energetiků a stejný počet vojáků tehdejší záchranné výcvikové základny, které povolal přednosta okresu, stloukaly z vodičů za pomoci dlouhých tyčí ledové krusty. Námraza se tehdy začala tvořit 30. prosince a už na Silvestra bylo nutné ji z vedení odstraňovat.