Hlasovalo pro něj pouze 16 zastupitelů, dalších 31 bylo proti a jeden se zdržel.


„Myslím, že by to byla dobrá věc, hlavně vybírání poplatků za malé děti je nesmysl. Naopak u důchodců není myslím důvod, proč to rušit,“ řekla Silvie Kuklová z Jindřichova Hradce.

Návrh na to, aby regulační poplatky hradil kraj, podal krajský zastupitel a zároveň starosta Nové Bystřice Jiří Zimola (ČSSD) v rámci projednávání bodu Závěrečný účet Jihočeského kraje za rok 2007.

Zimola za Klub ČSSD Zastupitelstva Jihočeského kraje navrhoval, aby byly poplatky propláceny krajem za novorozence a jejich matky, děti do 18 let, nepracující starobní i invalidní důchodce pobírající pouze důchod, a osoby, jejichž příjem byl v rozhodném období nižší než dvojnásobek životního minima. Podmínkou by bylo jejich trvalé bydliště v kraji.

„Jsem přesvědčený, že kraj potřebné finanční prostředky má. Ale koaliční zastupitelé neměli vůli to odsouhlasit,“ uvedl Zimola.

Krajští zastupitelé za ODS starosta Jindřichova Hradce Karel Matoušek a starosta Třeboně Jan Váňa se shodují na tom, že zákony by se měly dodržovat, a ne obcházet. Podle nich by to nebylo ani spravedlivé vůči lékařům se soukromou praxí.

Karel Matoušek se zmínil, že se očekává úprava novely ohledně regulačních poplatků ve zdravotnictví v parlamentu už letos na podzim.
Krajský zastupitel Tomeš Vytiska (KSČM) je toho názoru, že když se poplatky zavedly centrálně, měly by se centrálně také zrušit. Podle něj by to, že by kraj hradil poplatky za lidi, celkový problém zdravotnictví neřešilo, ale lidem by se finančně ulevilo. Dodal, že by se na zdraví nemělo vydělávat. Současnou situaci označil za politickou hru. Regulační poplatky vybírané od pacientů podle Vytisky problémy ve zdravotnictví nevyřeší.

Názory veřejnosti se různí. Většina lidí by zrušení regulačních poplatků uvítala. Někteří si na ně již zvykli. ,,Podle mě zdravotnictví peníze potřebuje a třicet korun není tak moc. Díky těm penězům se navíc může zlepšit úroveň péče o nemocné, je to dobrá investice,“ řekla Jana Pechková z Jindřichova Hradce.

Dodala, že jí spíš přijdou zbytečné poplatky v lékárnách. Farmacie je podle ní dost výdělečný obor a na tom, že v lékárně jen lék vydají, není co regulačními poplatky regulovat.