Do dvou místností vměstnali pracovníci muzea v čele s odborníkem právě na slavnou operní divuFrantiškem Fürbachemto nejpodstatnější z jejího profesního, ale i soukromého života. „Síň Emy Destinnové byla poslední starou expozicí, která vznikla na začátku 90. let 20. století a zasloužila si nové zpracování s využitím nejnovějších prostředků," objasnilaPavla Míchalováz Muzea Jindřichohradecka.

V první části budou vystaveny artefakty, které se vztahují k její pěvecké kariéře od jejích začátků až po vrcholy v podobě světových vystoupení. V této místnosti si budou moci příchozí prohlédnout i kočár, kterým s velkou pravděpodobností Ema Destinnová jezdila po svém panství ve Stráži nad Nežárkou, kam se přesunula po skončení pěvecké kariéry. „Pozadí, které jsme tady vytvořili, je vytvořeno podle pohlednice, kterou pěvkyně poslala z Berlína," doplnil kurátor expozice František Fürbach.

Druhá místnost potom návštěvníkům nabídne pohled do interiéru strážského zámku, k vidění bude kromě postele také vybavení loveckého salónku. „Protože jsou tyto prostory poněkud stísněné a omezené, rozhodli jsme se využít také moderní technologie," nadnesl historik. Kromě střídajících se fotografií ve fotorámečcích zde bude poprvé využita také „chytrá" televize. „Návštěvník by měl mít možnost navolit si tady určitou roli a nechat si prohlídku zpestřit také o zpěv Emy Destinnové," vysvětlil František Fürbach. V této části expozice chce muzeum představit operní divu také jako zámeckou paní, která se věnovala sběratelství, ale byla i všestrannou umělkyní. „Vystaveny budou také návrhy na známky nebo bankovky a také investiční jednokilogramová pozlacená mince," vypočetl další zajímavosti. Nebude chybět ani pohled na Emu Destinnovou jako na vášnivou rybářku.

Slavnostní vernisáž se koná ve čtvrtek od 16 hodin. „Vystoupí tady operní pěvkyně Zdena Kloubová s klavírním doprovodem Davida Švece," informovala Pavla Míchalová. Následovat bude koncert k poctě Emy Destinnové, který se odehraje v kostele svatého Jana Křtitele od 18 hodin. Se Zdenou Kloubovou a Davidem Švecem tady vystoupí i Petr Přibyl.

Petra Jouzová