Nemalým úspěchem se může od nynějška pyšnit jindřichohradecká městská knihovna. Pro knihy si sem totiž chodí nejlepší čtenářská rodina z celé republiky. Veronika, Pavla a Jiří Nymburští si zde v minulém roce vypůjčili dohromady 499 titulů.

Počet výpůjček ale nebyl jediným kritériem pro udělení titulu Čtenářská rodina roku 2014. „Podmínkou bylo, aby rodina navštěvovala pravidelně knihovnu, aby si alespoň jednou měsíčně půjčovala domů knihy a také aby do knihovny její členové chodili i za jinými aktivitami, například na přednášky nebo besedy," objasnil pravidla ředitel Městské knihovny Jindřichův HradecTomáš Dosbaba.

Z výsledků pak všechny zúčastněné knihovny vybraly ty nejpilnější a na Jindřichohradecku, v Jihočeském kraji a jak se ukázalo, tak i v celé republice, to byla právě rodina Nymburských z Jindřichova Hradce.

Na jejím úspěchu má největší podíl maminkaVeronika Nymburská, která čte nejraději romantickou literaturu, jíž ale prokládá válečnými tituly a také ruskými autory v originále. „Knih mám rozečteno i několik najednou, jednu doma, jednu u rodičů, další na chalupě," vyjmenovala.

Zdatnou nástupkyni má již nyní ve své dceři Pavle, která navštěvuje šestou třídu základní školy. Ta měla aktuálně zapůjčeno 28 knih, k nimž ještě včera, po vyhlášení výsledků a předání cen, přidala další. „To je u nás docela běžné. Tenhle týden už mám přečtené čtyři malé knížky," zmínila Pavla Nymburská.

Petra Jouzová