Schodek bude krytý z přebytků hospodaření minulých let. Nezabránil v tom ani protinávrh Jiřího Masojídka (ODS), který navrhoval zrušení příjmové položky za svoz a likvidaci odpadů, což by pro Třeboňáky znamenalo zrušení poplatku za odpad. Kompenzace v podobě zvýšení nájmu lázním se ale se souhlasem koalice nesetkala a protinávrh byl smeten ze stolu.

Velká část debaty se ale týkala samotného procesu schvalování rozpočtu. Podle Ondřeje Prášila (Strana zelených) by bylo vhodné, aby byl nejprve připraven pracovní model, který by byl ještě před schválením projednáván na pracovní schůzce zastupitelů a úředníků, kde by mohlo dojít
k připomínkám a korekcím. „Až pak by byl přednesen zastupitelstvu. Bylo by to správnější," míní. Jak dodal Jiří Masojídek, dříve se tak v Třeboni postupovalo.

Podle starostky Terezie Jenisové (KDU-ČSL) k takovému postupu ale došlo v minulém období jen jednou. „V prvním roce to takto bylo a skončilo to fiaskem, téměř nikdo na pracovní schůzku nedorazil, a proto se to již neopakovalo," uvedla. Na čem se ale shodli všichni, je největší položka v rozpočtu, což je plánovaná investice do Bertiných lázní. Ta spolkne 41,5 milionu korun. 

S tím, že investice do Bertiných lázní v takové výši je nezbytná, souhlasila na jednání zastupitelů i opozice. „Rádi bychom v rozpočtu viděli jiné položky a některé naopak vůbec, ale lze souhlasit s investicí v Bertiných lázních," uvedl lídr opoziční ODS Jan Váňa.

Co se mu ale nelíbilo, je plánování investic do bytového fondu města. „Chybí mi tady samostatná položka na tyto investice. Dříve to bývalo i pět milionů korun, co se vybralo, tak se tam i vracelo, a to dnes není," vyložil. Podle místostarosty Zdeňka Mráze (ČSSD) se ale v současné době oproti minulosti snížil počet bytů. „Teď je to úměrné," dodal.

Opozice kromě investic do bytového fondu nebyla spokojená také s nárůstem běžných výdajů nebo chybějící položkou pro investice do autokempu Třeboňský ráj. To ale vysvětlil místostarosta Josef Pindroch (ANO 2011): „Po dohodě se současnými majiteli uhradí investici ve výši půl milionu na sociální zařízení sami." Navíc, jak dodal Jiří Vopátek (Strana zelených), investice do autokempu jsou věcí příslušné společnosti s ručením omezeným, která jeho majetkem disponuje.

I tak by ale podle Jana Váni rozpočet měl více reflektovat potřeby Třeboně a Třeboňáků. Místostarosta Zdeněk Mráz je ale jiného názoru. „Jako koalice, která má potřebný počet hlasů, jsme se shodli, rada města také rozhodla. Jednoznačně jsme se dohodli, že dáme velké peníze do lázní. I uvnitř koalice bychom ještě nápady měli. Myslím, že to ale nesměrujeme špatně," uzavřel.

Petra Jouzová

ROZPOČET TŘEBONĚ 2015:

– příjmy: 302 184 870 Kč
– výdaje: 316 644 371 Kč
– splátky jistin: 11 640 980 Kč
– přebytek hospodaření minulých let: 26 100 481 Kč
– pro hlasovalo 18 zastupitelů koalice
– proti hlasovalo 7 zastupitelů opozice