Kanystr byl neokolkovaný, označený jako Tuzemák, jeho obsah byl rozléván do litrových lahví.
Na místě byla dohodnuta spolupráce s orgány celní správy, které se dostavily v průběhu kontroly a pokračují v šetření  podezřelého alkoholu v kanystru dle svých kompetencí.

podezření na otravu

První podezření na otravu metylalkoholem na území Jihočeského kraje, o němž ve čtvrtek informovala některá  média,  se nepotvrdilo.  Po důkladném vyšetření pacienta, který byl hospitalizován v Nemocnici Písek, a. s., nebyla otrava metylalkoholem prokázána.

V průběhu středyi kontrolní pracovníci odboru hygieny výživy KHS Jihočeského kraje celkem 43 kontrol zařízení stravovacích služeb. Celkem už v tomto týdnu zkontrolovali téměř devadesát provozoven, kde se zaměřovali na původ nabízených a skladovaných nápojů a doložení dokladů k nim.  Ve středu bylo především ve večerních a nočních hodinách  zkontrolováno v kraji 23 heren a barů, 9 výčepů, 9 restaurací a 2 bistra.

Ve většině zařízení hygienici nezjistili závažné závady, lahve s alkoholem byly opatřeny kolky, otevřené lahve měly zbytky kolků a ke zboží byly k dispozici doklady o nabytí. Asi v polovině zařízení nebyla na místě  předložena dokumentace nebo její část a to z důvodu uchovávání dokumentace mimo kontrolovanou provozovnu nebo v uzamčené kanceláři, kam obsluhující personál neměl v nočních hodinách přístup. Kontrolní pracovníci KHS proto na místě stanovili  termíny k okamžitému doložení chybějící dokumentace. Splnění této povinnosti provozovatelů budou ověřovat  v rámci dnešních kontrol.

další barely na Táborsku

Ve středu zjistili hygienici  v jedné herně na Táborsku   dva načaté pětilitrové  barely  označené jako Tuzemák  a Vodka jemná, na barelech byla uvedena jako dodavatel společnost AB Styl Frýdek Místek. Oba barely byly   bez kolků.  Na místě byla domluvena spolupráce s orgány celní správy,  které pokračují v dalším šetření podezřelého alkoholu dle svých kompetencí.

František Kotrba, KHS

spotřeba alkoholu