Ministerstvo práce a sociálních věcí zavedlo změnu, která by měla zabránit zneužívání sociálních dávek. Jedná se o takzvanou „veřejnou službu".

Nezaměstnaní v rámci veřejné služby pomáhají  v obcích například s úklidem nebo v lese a za práci nedostávají mzdu. Zkušenosti z různých obcí se od sebe často diametrálně liší.

Na zkušenost s touto novinkou jsme se ptali na několika místech. „Naše obec má zatím v rámci tohoto projektu jednoho pracovníka," říká starosta Střížovic Zdeněk Kantor a dodává: „Je tu teprve chvilku, tak uvidíme. Raději ale bereme lidi v rámci veřejně prospěšných prací. Ti pracovat chtějí a podle toho vypadají i výsledky."

Starosta Chlumu u Třeboně Jiří Hájek má na věc jiný názor. „V rámci této služby u nás od února pracovalo osm nezaměstnaných a nemůžu si stěžovat. Samozřejmě to nebyl moc extra výkon, ale co bychom chtěli, když dělali zadarmo. Vadila mi spíš zbytečná administrativa s tím spojená," nesouhlasně vrtí hlavou. Vzhledem k tomu, po odchodu posledních dvou, už městys další nepřijal, zřejmě to s tou spokojeností zas tak slavné nebude.

Za dalším názorem jsme se vydali do Kostelní Radouně. Starosta  Ladislav Ayrer má ve věci jasno. „Myslím si, že by to nebyli lidé natolik spolehliví, aby se jim například dala svěřit technika. Samozřejmě bychom potřebovali síly třeba na sekání trávy," uznává Ladislav Ayer. Musel by totiž přijmout dalšího člověka, aby je hlídal, a to si obec nemůže dovolit.

Jak bude veřejná služba fungovat v budoucnosti, se asi teprve ukáže. Nehledě na to, že se ještě musí dořešit složitá administrativa, financování projektu a další věci spojené se zaváděním do praxe.

Simona Vaňková