„Počty nově zaevidovaných lidí budou známy až zítra. Všichni totiž nepřišli kvůli evidenci,“ uvedla ředitelka Úřadu práce v Jindřichově Hradci Stanislava Zemanová.

Podle jejích slov v současné době nemají od podniků nahlášené ani propouštění ani nabírání nových zaměstnanců. Dá se pouze předpokládat, že firmy, které zaměstnávají lidi na dobu určitou, je podle získaných zakázek zase zpátky naberou do práce.

Nezaměstnanost podle Stanislavy Zemanové narostla v loňském roce o sto procent, přičemž nabídek pracovních míst je mnohem méně než v minulých letech.

„V prvních měsících loňského roku se krize v nezaměstnanosti neprojevila, ale dostavila se od konce dubna. V té době začal projekt Vzdělávejte se. Vedení některých podniků, které nemají odbory, začala využívat povolení na omezení pracovní doby na šedesát procent, když se jim nepodařilo zajistit dostatek zakázek,“ vysvětlila Stanislava Zemanová.

Projektu Vzdělávejte se využilo podle jejích slov v první etapě vedení čtyř podniků a ve druhé už deset. „Vedení firmy si samo zajistí vzdělání pro své zaměstnance. Musí si nejprve vypracovat projekt a podat žádost na jeho realizaci. Projekt jim schválíme a na základě vzájemné smlouvy pak provádíme kontroly, zda je dodržován. Platíme jak toho, kdo školí, tak i mzdy lidí, kteří se vzdělávají,“ upřesnila Zemanová.

Vloni zjara nezaměstnaných ubylo díky zahájení sezonních prací v lese, na silnicích, stavbách a svou činnost začaly i osoby samostatně výdělečně činné. Ze stejného důvodu pak s ukončením jmenovaných prací opět ke konci roku lidé přicházeli do evidence úřadu práce, kde setrvají podle počasí nejspíše znovu do jara.

„Podniky vloni moc nepropouštěly. Výraznou změnou však bylo přestěhování společnosti Motor Jikov do Soběslavi, kam ale někteří její zaměstnanci nadále dojíždějí,“ doplnila Zemanová.

Počet volných pracovních míst, který je uvedený v nabídce úřadu práce, však podle jejích slov není zcela konečný, protože jim je někteří podnikatelé nehlásí. Proto lidem, kteří hledají pracovní uplatnění, doporučuje, aby se snažili shánět si práci sami, a to jak na internetu, tak i třeba přes své známé.