Jindřichův Hradec je na tom s turisty stále dobře. Je to zejména tím, že informační středisko se nachází na dobrém místě a letos navíc v nových prostorách.

„V loňském roce jsme obsloužili celkem 50 tisíc klientů a letošní číslo bude určitě podobné, protože disponujeme velkým množstvím map a propagačních materiálů, které jsou zdarma,“ řekla Zuzana Bedrnová, vedoucí oddělení cestovního ruchu na městském úřadě.

V jindřichohradeckém informační středisku byl i turista Tomáš Seidl, kterého zajímaly zejména pamětihodnosti. „Líbí se mi historické jádro Hradce, ale určitě vyrazím i do okolní přírody,“ sdělil. Dostatek turistů je také v Třeboni, kde mají nejvíce plné pondělky. „Návštěvníci města mají zájem především o památky, ale také o pivovar,“ uvedla Veronika Marková z třeboňského informačního centra.

Velký úbytek turistů zaznamenalo město Slavonice. „Máme určitě méně lidí než loňský rok, ubylo i cizinců, nejvíce chodí cyklisté, které zajímá hlavně oblast České Kanady,“ řekla Marie Habrová z informačního střediska ve Slavonicích. Podobně je na tom i Nová Bystřice. „Myslím, že je to hlavně kvůli počasí,“ sdělila Markéta Vondrová z tamního infocentra.

V Dačicích měli sice v červnu o 200 turistů měně než loni, ale nástup prázdnin byl oproti tomu celkem slušný, informovala o tom Lenka Tůmová z dačického infocentra. „Turisty nejvíce zajímá kostka cukru, odkazujeme je na městské muzeum, kde celé léto probíhá výstava o kostce. Další hlavní zajímavostí je zámek a věž u kostela svatého Vavřince,“ dodala. Je vidět, že o zajímavosti v regionu je stále zájem, i když by počasí mělo být proměnlivé celé léto.

Renata Pávková