„Pokud byste se v těchto chvílích pohybovali na česko-německé hranici na Blatném vrchu na Šumavě, všimli byste si velmi zajímavého jevu. Nohy by vás totiž velmi zábly, při zemi zde měříme totiž kolem -5 °C, nicméně vaše hlava by byla poměrně ´v teple´ - konkrétně v 6 °C,“ informoval Český hydrometeorologický ústav na sociální síti.

Naměřený rozdíl teplot při zemi a ve dvou metrech ze čtvrtečního rána.Naměřený rozdíl teplot při zemi a ve dvou metrech ze čtvrtečního rána.Zdroj: ČHMÚ

Podle meteorologů tak výrazný rozdíl v teplotách při zemi a ve 2 metrech nad zemí je velmi nezvyklý. Otázkou zatím zůstává, proč k takovému jevu došlo. „Přemýšlíme nad tím a musíme ještě zkonzultovat s klimatology, ale přijde nám, že by to mohlo být spíše větrem - ve 2 metrech fouká a při zemi vůbec. Patrně výskyt nějaké stabilní vrstvy těsně při zemi.“

Městské lázně na fotografiích jsou tématem výstavy před Západočeským muzeem. Na deseti panelech si můžete až do konce roku prohlédnout minulost, současnost i budoucí podobu unikátní budovy Městských lázní.
FOTO: Výstava Proměna městských lázní mapuje jejich historii

Díky nočnímu vyjasnění bylo dnešní ráno nejchladnější z celého týdne s průměrnou teplotou kolem 1 °C. Po rozpuštění ranních mlh a nízké inverzní oblačnosti bude dnes poměrně slunečno. Během odpoledne ale začne do Čech pozvolna od západu přibývat oblačnost související s frontálním systémem, který bude přes střední Evropu přecházet během zítřka.