Malá dopravní revoluce se však neobešla bez určitých porodních bolestí, což připouští i místostarosta Bohumil Komínek, který je včera řešil společně s vedením ČSAD Jindřichův Hradec, které městskou provozuje.

„Dalo se předpokládat, že se nějaké potíže, které ukáže až ostrý provoz, vyskytnou. Máme zpětnou vazbu z prvního všedního dne, protože o svátku a následném víkendu přece jen lidé tolik nejezdili," podotkl Bohumil Komínek. Dodal, že od února dojde k dalším drobným úpravám, jež mají nedostatky eliminovat. „Jedná se hlavně o některé ranní spoje, které nemají správnou návaznost na to, aby se lidé dostali včas do zaměstnání, takže třeba dojde k jejich posunu o několik minut," vysvětlil místostarosta.

Došlo prý také k tomu, že cestující, kteří jeli na Otín, vystoupili z autobusu a čekali na přestup, ovšem marně.

„Spoj 11 tam sice končí, ale autobus dál pokračuje jako 13. Chceme zapracovat na tom, aby vše bylo také v takových ohledech přehlednější," ubezpečil místostarosta Komínek.

Ohlasy diskutérů na facebookovém profilu Jindřichohradeckého deníku nešetřily po prvních zkušenostech s kritikou.

„Dostat děti ráno z Vajgaru do města do školy, je horor. Autobus v půl osmé jen jeden, narvaný k prasknutí," stěžovala si Dana Křivánková.

Pro to má však hradecký místostarosta jednoduché vysvětlení.
„Je třeba se neupínat jen na žluté autobusy, ale také na ty modrobílé, které v rámci IDS fungují i jako městská. Na Vajgaru si lze sednout prakticky na jakýkoliv autobus směřující do centra a ten rozestup je tam ráno zhruba pět minut. Stejně tak to platí i v místních částech," objasnil jindřichohradecký místostarosta.

Mnoha cestujícím dělá rovněž problém vyznat se v novém označení linek, jež je zcela jiné, než na co byli doposud zvyklí. „Jsem téměř místní, přesto mi to přejde dost nepřehledné," napsal Jiří Kohout a Zuzana Pánková si přisadila: „Kdyby zůstalo číslování autobusů, jak bylo, a k tomu další, tak by se v tom vyznal každý."

Místostarosta však věří, že se jedná jen o počáteční obtíže. „Jsem přesvědčený, že časem si vše sedne. Doufám, že tomu hodně přispěje i osazení elektronických označníků, které jasně ukážou, kdy a kam jede další spoj," je přesvědčený. Že první den neklapalo vždy vše, jak mělo, ale potvrdil i další z přispěvatelů Roman Pech. „Cesta z práce, která dříve trvala deset minut, mi dnes zabrala hodinu. Děkuji městu Jindřichův Hradec, že udělalo něco pro mé zdraví zítra půjdu raději pěšky," neodpustil si sarkazmus.

Místostarosta však problémy nezastírá. „Jedná se o něco nového, což se bez komplikací nikdy neobejde. Zatím to nemají zažité ani řidiči, takže se třeba stalo, že na sebe nepočkali a nedošlo k potřebné návaznosti, protože se autobusy kvůli zpoždění minuly. To jsou věci, které se musí ustálit," uklidňuje pasažéry Bohumil Komínek.