Lidé s mentálním handicapem v Jindřichově Hradci by mohli v budoucnu využít obdoby chráněného bydlení.


„Jedná se o půdní vestavbu, kde by mohlo bydlet šest až osm lidí. Počítá se i s místností pro personál,“ informoval ředitel ústavu Jiří Blížil.
Podporované bydlení by mělo být předstupněm k bydlení chráněnému. V praxi by to znamenalo, že obyvatelé půdního bytu by s

Podpora

Asistent by jim pouze pomáhal tyto běžné činnosti zvládat tak, aby se o sebe dokázali postupně co nejvíce starat sami. Na rozdíl od chráněného bydlení se však bude byt nacházet v areálu sociálního ústavu, a tedy i v případě potřeby by mohl být personál do několika minut na místě.
„Zatím ale samozřejmě není přesně stanovený režim pro podporované bydlení,“ doplnil Blížil. Zároveň dodal, že takováto forma pobytu není vhodná pro všechny obyvatele sociálního ústavu.

Chráněné byty

Naopak byty chráněného bydlení, které na jaře zřídilo občanské sdružení Proutek na sídlišti v Jindřichově Hradci, jsou v běžné zástavbě a lidé s mentálním handicapem se tak ještě víc začleňují mezi ostatní lidi.
Asistent, který je podporuje, není s klienty celý den a jeho pomoc si mohou obyvatelé bytu přivolat telefonem. „Podle zpráv, které mám, tak se tam obyvatelům líbí. Chráněné bydlení splnilo svůj účel,“ chválí si ředitel Proutku Jan Kostečka. Zmíněné byty nabízí bydlení šesti lidem a v současné době je jedno místo volné. Do této chvíle ho sdružení nabízelo lidem s mentálním postižením v Jindřichově Hradci, ale už od včerejška se o něj mohou zajímat i lidé z celého regionu.

Proces obsazování chráněného bydlení má svá pravidla a často jde o zdlouhavou proceduru. Mnohým zájemcům dělají opatr

Kromě bytů v Jindřichově Hradci provozuje Proutek i chráněné bydlení na statku v Plasné u Kardašovy Řečice. Tam bydlí čtyři lidé a nově vytvořené páté místo už bude také brzy obsazené.