Jeho interiér pochází z pera projekční kanceláře Atelier G+G a nachází se v pavilonu akutní medicíny, přímo v přízemí u hlavního vchodu do nemocnice z Vídeňské ulice.
Pro pacienty i chod nemocnice to bude znamenat malou revoluci. Lidem odpadne bloudění po nekonečných chodbách rozlehlého areálu a hledání jednotlivých oddělení. Veškerá diagnostika, základní vyšetření i příjem se totiž bude v budoucnu odehrávat na jediném místě, jímž je právě urgentní příjem.
Podle slov ředitele nemocnice Miroslava Janovského nízkoprahový urgentní příjem vyřeší nejen nesnáze s orientací v nemocničním zařízení, ale navíc uspíší ošetření a vhodnou diagnózu.
„Jeho zázemím je pět lůžek, takže poměrně rychle a bez průtahů přijmeme až pět pacientů. Budou zde podrobeni veškerým vyšetřením a odběrům i ošetřeni specialisty," popisuje nové oddělení Miroslav Janovský.
Na urgentním příjmu jsou k dispozici i monitory životních funkcí a díky jeho umístění v pavilonu akutní medicíny také CT, jednotky intenzivní péče a ARO.
Pacientům a jejich doprovodu také odpadne velká část nepříjemného vyřizování.
„Ve vestibulu je rovněž vybudován administrativní centrální příjem, kde se odehraje nezbytná administrativa pro všechny pacienty směřující do nemocnice jak na lůžková oddělení, tak do ambulancí," vysvětlil ředitel.
Na urgentní příjem poputují i pacienti, které přiveze záchranka. Hradecká nemocnice je tak jedním z mála zařízení svého druhu, kde po letech odloučení opět dochází k té nejužší spolupráci mezi personálem nemocnice a zdravotnické záchranné služby.
Obě dvě složky se zde spojí nejen profesně, ale i v rámci vzájemného vzdělávání a předávání zkušeností. Ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý v tom vidí zejména šanci, jak urychlit a zlepšit péči o pacienty.
„Toto je vzorový příklad spolupráce záchranné služby a nemocnice, který je ojedinělý minimálně v Jihočeském kraji, možná i v celé republice. Ošetření našich pacientů bude rychlejší. Jednoznačně se zde prolíná přednemocniční a následná nemocniční péče," zdůraznil ředitel Záchranné zdravotnické služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

Lidé nemusí přebíhat mezi ambulancemi

O tom, jaké změny to znamená nejen pro pacienty, ale i pro chod nemocnice, pohovořil ten nejpovolanější – primář Filip Řeřicha.

Co vedlo ke vzniku oddělení urgentního příjmu a jak bude fungovat?
Nejenom z medicínského hlediska, ale též z hlediska lidského muselo dojít k vybudování urgentního příjmu s nepřetržitým 24 hodinovým multioborovým provozem, který bude v nemocnici zajišťovat neodkladnou péči pro akutně nemocné pacienty, přivezené zdravotnickou záchrannou službou, transportované rodinou a pro pacienty lékařské služby první pomoci. Z hlediska fungování je urgentní příjem členěn na dvě části. Za prvé na oblast medicínskou, tvořenou dvěma akutními ambulancemi a halou s pěti expektačními, plně monitorovanými lůžky, a také část administrativní, tedy takzvaný centrální příjem, kde bude prováděna většina administrativy, spojená s touto péčí. Zde bude docházet k jednotnému přijímání plánovaných pacientů na chirurgické, ortopedické, interní a gynekologické oddělení v denních pracovních hodinách. Součástí urgentního příjmu je také dispečink, telefonní ústředna a triage čili recepce, což je místo zdaleka nejdůležitější pro samotné fungování tohoto oddělení, neboť zde bude docházet k naplňování jedné ze základních myšlenek filozofie urgentního příjmu.

Co je vlastně touto filozofií?
Tou je rozdělení proudu akutních pacientů, to znamená pacientů, přivezených ZZS, rodinou nebo přicházejících s akutním problémem po své ose, od proudu pacientů, směřujících do specializovaných ambulancí dle příslušných odborností, jakými jsou ortopedie, chirurgie a interna, které se nachází v těsném sousedství urgentního příjmu.
Znamená to tedy, že pacienti nebudou muset hledat příslušné oddělení?
Samotný diagnostický a léčebný proces bude prováděn v zázemí urgentního příjmu, kterým je hala s již zmíněnými expektačními lůžky, kam je možné přijmout v rychlém sledu až pět akutně nemocných pacientů. Zde budou dle základního onemocnění ošetřeni specialisty, bude jim proveden odběr laboratorního materiálu, klinické vyšetření, sonografické vyšetření, RTG, to vše v komfortním prostředí s monitorací životních funkcí, kdy v případě alterace těchto funkcí je v bezprostřední dostupnosti CT vyšetření, oddělení intenzivní péče a ARO. Součástí urgentního příjmu jsou dále dvě ambulance, akutní interní a neurologická ambulance s možností ošetřit v těchto ambulancích část pacientů ambulance chirurgické. Cílem je zefektivnění péče o pacienty se zachováním její vysoké odbornosti a plynulosti, zamezení přeposílání pacientů mezi jednotlivými ambulancemi a dokončení diagnostiky na jednom místě.

Jak je nové oddělení vybavené?
K diagnostice poslouží soustava nových diagnostických přístrojů k rychlému rozboru krevních vzorků či ultrazvukový přístroj s možností jeho využití přímo u lůžka pacienta. Na oddělení urgentního příjmu bude také umožněn krátkodobý pobyt pacientů s méně závažnými onemocněními a po léčbě jejich propuštění do domácí péče. Vzhledem k tomu, že ambulantní provoz představuje nejproblematičtější část léčebného provozu, bude vždy kladen důraz na to, aby u akutně nemocných pacientů přišla péče k pacientovi, nikoliv obráceně. Nově zřízený provoz tuto vizi v každém ohledu naplňuje.

Jaké je personální obsazení urgentního příjmu?
Na provozu této jednotky s 24 hodinovým provozem se bude podílet deset sester a osmnáct lékařů. Vzhledem k multioborovému rozsahu péče se tato jednotka stává dnem zahájení provozu úzce spolupracující jednotkou se ZZS JČK, kdy do provozu budou vzati v rámci výpomoci, a především vzdělávání, pracovníci RZP, s důrazem na společnou výuku a zdokonalování kontinuity a efektivnosti péče o pacienty, o kterou se stejnou měrou bude starat personál ZZS a urgentního příjmu.