Například ve Starém Městě pod Landštejnem se alternativou k místnímu rozhlasu stane rozesílání SMS zpráv. „Přistoupili jsme k tomu hlavně proto, že náš rozhlas nedosáhne do okolních osad a ani přímo v obci není ve všech lokalitách dobře slyšet," vysvětlila starostka Starého Města pod Landštejnem Alena Šindlerová.

Rekonstrukce by byla podle jejích slov jednak finančně nákladná, ale také po technické stránce by rozšíření rozhlasu do okolních osad bylo velmi náročné. Občané se tak již nyní mohou hlásit a zadávat svá telefonní čísla v obecním úřadu. „Hlásit se bude i dál, ale v omezené míře. SMS zprávy se dostanou nejen k lidem z okolních osad, ale i třeba k chalupářům, kteří sem jezdí z větší dálky," vyzdvihla starostka.

Vysvětlila, že kontakty budou rozděleny do skupin, takže informace, které se týkají například Veclova nebo Návar, se dostanou cíleně k místním občanům.

A protože se ozvalo i několik seniorů, kteří s mobilním telefonem nemají příliš praktických zkušeností, uvažuje starostka o uspořádání školení.

Naproti tomu například ve Dvorech nad Lužnicí se místní rozhlas chystají zrekonstruovat už právě proto, že pro přibližně dvacet procent obyvatel, kteří jsou v seniorském věku, systém informování prostřednictvím SMS zpráv není podle tamního místostarosty Tomáše Trska příliš vhodný. Zásadní podle něho je, aby se prostřednictvím rozhlasu dalo informovat co nejvíc lidí najednou. „Nedávno jsme tady měli případ, kdy se ztratil jeden občan a my jsme potřebovali svolat co nejvíc lidí, kteří by pomohli s jeho hledáním," uvedl příklad využití místního hlášení.

V současné době je v obci starý drátový rozhlas. „Chceme rozhodně rozhlas zachovat jednak kvůli historickému rázu obce, ale zejména kvůli bezpečnosti, protože jsme v záplavovém území a na rozhlas máme napojen varovný systém," vysvětlil Tomáš Trsek s tím, že starý rozhlas již na mnoha místech není dobře slyšet. „Lidé dobře nerozumí, co se v něm říká," dodal.

Řešením by se měl stát bezdrátový systém. Zmizet by tak z obce měla i spousta sloupů, na kterých je nyní drátový rozhlas rozmístěný.

Ve Dvorech nad Lužnicí by se tak již v květnu mohlo začít pracovat na vybudování nového systému hlášení aktuálních informací, které by k místním měly plynout z reproduktorů umístěných na sloupech veřejného osvětlení.

Místní rozhlas nefunguje jen v malých obcích, ale také ve větších městech. Například v Dačicích se hlásí jak ve městě, tak i v místních částech. Ne všude je však podle místních slyšet. „V Bratrské ulici neslyšíme vůbec nic. Z vršku kopce nás zvuk buď přeletí, nebo se zarazí o budovu školky. A zespodu ulice je křižovatka u autobusového nádraží, kam jezdí auta. Někdy uslyšíme znělku, ale samotnému hlášení nelze rozumět," upozornila Jana Zarečná.

Petra Lejtnarová