Těm se nelíbí, že investici do třeboňského lázeňství neschválila ani rada města, ani zastupitelé a navíc by mohla přinést lázním nepřiměřené ekonomické riziko.„Projekt schválila pouze valná hromada lázní, podala žádost o dotaci, schválila úvěrové smlouvy i smlouvu o partnerství města, lázní a České spořitelny. Celá investice je nesmyslná, zadluží lázně a město nevýhodným úvěrem 70 milionů korun na 15 let. Vrhá je v dané ekonomické situaci do nepřiměřených rizik. Rozhodli jsme se proto předložit návrh, kterým by zastupitelé zastavili výstavbu bazénu v Bertiných lázních," vysvětluje zastupitelJan Váňa(ODS).

S tím nesouhlasí třeboňský starostaJiří Houdek(KDU-ČSL), podle něhož je naopak vybudování nového bazénu pro Bertiny lázně zásadní investicí. „V současné době je tato investice životně důležitá, aby si Bertiny lázně dokázaly udržet nabídku, kterou přitahují zejména samoplátce, na nichž dnes ekonomika lázní stojí," uvedl starosta. Navíc i sjednaný úvěr je podle něj naopak uzavřen výhodně. „Po celých 15 let máme garantovanou pevnou úrokovou sazbu, která je navíc nižší než předpokládaná inflace," dodal.

Podle opozice je však možné, že došlo dokonce k porušení Zákona o veřejných zakázkách, když na úvěr nebylo vypsáno výběrové řízení. „Starosta zadal zakázku za 70 milionů takzvaně „z ruky" svému bývalému zaměstnavateli České spořitelně. Podle právníka Transparency International mohlo dojít i ke spáchání trestného činu," naznačil Jan Váňa.

O celé věci by se tak mělo jednat v pondělí na veřejném zasedání třeboňského zastupitelstva, které se koná v pondělí od 17 hodin v zasedací místnosti č. 118 Městského úřadu Třeboň.

Petra Jouzová