Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O alergeny se strávníci příliš nezajímají

Jindřichohradecko - Od prosince loňského roku mají všichni provozovatelé veřejného stravování, hostinští, ale také třeba školní jídelny zbrusu novou povinnost.  Své zákazníky a strávníky musí informovat o tom, zda jimi připravované pokrmy neobsahují některý z alergenů, jejichž seznam upřesňuje nová směrnice.

18.1.2015
SDÍLEJ:

Alergeny v potravinách.Foto: Ilustrace

Názory na toto opatření se různí, někteří jej vítají, ale mnozí upozorňují na to, že se jedná jen o nic neřešící byrokratickou zátěž.
Podle majitele oblíbené jindřichohradecké restaurace Kozlovna Měšťan Davida Matouška nová povinnost moc práce navíc nepředstavuje.
„My s tím nemáme problém. Kompletní seznam alergenů našemu hostovi na požádání předloží obsluha, ale s velkým zájmem se nesetkáváme. Já osobně docela pochybuji o tom, že to má nějaký valný smysl. Lidé, kteří nějakou alergií trpí, sami nejlépe vědí, jaké pokrmy mohou jíst, a kterým se musí vyhnout, takže si většinou sami řeknou, co v jídle nechtějí," míní jindřichohradecký restauratér.
Ani v novovčelnickém Hotelu Jelen s touto novinkou velké problémy nemají. „Seznam alergenů máme uvedený přímo v jídelním lístku s informací, že víc se o tom hosté dovědí u obsluhy," uvedl zástupce manažerky Karel Kadlec.
Podle něho se ale ani strávníci o tento seznam příliš nezajímají. „Někteří zpočátku i zjišťovali, co to vlastně je, ale jinak je to v podstatě nezajímá," dodal.

Seznam alergenů.

Stejnou povinnost jako restaurace mají nyní například  i školní jídelny. Ani v nich však nevidí ve zveřejnění hrozeb pro alergiky žádný problém. „Seznam a veškeré informace máme vyvěšené jak na webu, tak i v jídelně a dáváme je i k jídelním lístkům. Zatím se mi  nedoneslo, že by se na to někdo konkrétně chtěl informovat," říká ředitel 5. základní školy v Jindřichově Hradci Pavel Štefl.
Pokud totiž školu navštěvuje někdo, kdo trpí potravinovou alergií nebo musí dodržovat nějakou speciální dietu, řeší se vše individuálně.
„Snažíme se všem vyjít maximálně vstříc, vaří se tady  takhle pět nebo šest obědů, například i pro bezlepkovou dietu," vysvětlil.
Potvrzuje to i vedoucí tamní školní jídelny Marie Kyselová. „Tyto diety mívají krátkodobější charakter, někdy souvisí i s nemocí a není s tím jakýkoli problém," objasnila. I podle ní se však na speciální seznam alergenů nikdo ze strávníků příliš neptal. „Přečetli si to na nástěnce, to ano. Ale všichni už o tom slyšeli v televizi, takže jsou, myslím, dobře informovaní," uzavřela.

Co se změnilo:
Jako zákazník máte právo vědět, jaké alergeny jsou v jídle obsažené. A to jak v restauracích, tak i školních jídelnách.

Majitelé restaurací mají na výběr, jak informace poskytnou – vyvěšením na viditelném místě,
uvedením v jídelníčku nebo je na vyžádání přinesou napsané na papíře.

Kontrola SZPI bude primárně zaměřena na společné stravování otevřeného typu, tedy:
restaurace
cukrárny a čajovny
rychlé občerstvení
stravovací služby poskytované a v rámci maloobchodu a čerpacích stanic
vinárny a vinotéky
pivnice, výčepy
bary, herny, diskotéky a další

Jak se projeví alergie?

Potravinové alergie, kterých mezi lidmi přibývá, není radno podceňovat. Své o tom ví  alergolog Pavel Smrčka, který ordinuje v Písku a ve Vodňanech.

Jak vnímáte nařízení Evropské unie uvádět alergeny obsažené v jídle?
Je to rozhodně dobré rozhodnutí. Potravinových alergií není málo. Zejména alergií na ořechy přibývá, o lepku ani nemluvím. Je to podle mě krok správným směrem.

S jakými potravinovými alergeny se nejčastěji setkáváte?
U tepelně upravených jídel jsou to rozhodně ořechy, přibývá alergií  na mák, sezam a vlčí bob a další semena (celozrnné pečivo).

Potravinové alergie se určitě nesmí podcenit. Jaké mohou být následky?
Nejčastější je takzvaný orální alergický syndrom, tedy otoky rtů, jazyka i patra, svědění sliznic dutiny ústní a hltanu nebo problémy s polykáním. To jsou příznaky, které neohrožují život.
Vážnější příznaky mohou nastat například  u astmatiků s alergií na potraviny. U nich může dojít až k rozvoji dušnosti a astmatického záchvatu.
Nejhorší variantou alergické reakce je anafylaxe různého stupně nebo až anafylaktický šok, kdy je třeba urgentní zdravotní pomoc.   I to už jsem u svých pacientů zažil.

Milan Soldán, Petra Jouzová, Lucie Kotrbová

Autor: Redakce

18.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V základní škole v Lodhéřově se opět zapojili do projektu 72 hodin.

Lodhéřovští žáčci uklízeli okolí školy

Nová Bystřice. Ilustrační foto náměstí.

Výstavba lékařského domu v Bystřici se přiblížila

AKTUALIZOVÁNO

Superdebata Deníku: nikdo nechce vládu ANO. Ať už bez Babiše, nebo s ním

/SLEDOVALI JSME ON-LINE, VIDEO/ Pouhý den před sněmovními volbami se v redakci Deníku sešla desítka zástupců politických stran při předvolební superdebatě. Na přetřes přišla všeobecně probíraná témata - ať už elektronická evidence tržeb, přijetí eura či přijímání migrantů. Z odpovědí také vyplynulo, že favorit voleb ANO to bude mít v případě výhry s formováním vlády složité. 

Pohotovost pro dospělé v Dačicích v sobotu neotevře

Dačice - Tuto sobotu se lidé z Dačicka budou muset obejít bez místní lékařské pohotovosti pro dospělé.

Chtěl si ponechat nalezený mobil

Nová Bystřice - Neodevzdat nalezenou věc se může pořádně nevyplatit.

Ve čtvrtek můžete do kina i za hudbou

Jindřichohradecko/ANKETA/ - Kam si ve čtvrtek vyrazit za kulturou? Přinášíme náš přehled tipů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení