My, redaktoři Jindřichohradeckého deníku, jsme se ale letos rozhodli připomenout nejen sobě, ale i našim čtenářům, také jeden z významných rodů z Jindřichova Hradce, kterým dozajista Landfrasovi byli.

I proto jsme se k hrobce známých tiskařů vypravili, abychom tam společně s vámi zapálili svíčku. Tento nápad ocenila iMiluše Rozporková, která se sem také vydala. „Je to podle mě dobrý nápad, připomenout si takto tohle řemeslo, které k Hradci jistě patří," říká. „Přišla jsem sem právě z úcty k tomuto řemeslu, ke kterému mám sama blízko," pokračuje. Jak vysvětlila, k samotným Landfrasovým ji nic neváže. „Vztah mám k tiskárně u Svobodů, ta totiž původně před znárodněním patřila mému strýci a já jsem tam vyrostla. A tady kolem té hrobky chodím prakticky denně," dodala.

Je podle ní ale škoda, že tiskařina pomalu mizí. „Mělo by se tomu nějak víc napomoci, aby se víc tisklo tady a ne někde v zahraničí," uzavřela.

Svíčku přišla zapálit i Vlasta Matulková s manželem. „Žádný přímý vztah k Landfrasovým nemáme, ale chodíme tudy na procházky a navíc tady jsou uložené i ostatky mých příbuzných. Býval tady dřív hřbitov," vysvětlila.

Petra Jouzová