Hodina navíc

Kvůli této změně bude například třináct nočních vlaků Českých drah uprostřed noci v různých stanicích hodinu čekat na odjezd. Pokud by vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Regionálních spojů se zmatky naštěstí nedotknou, protože všechny vyjíždějí až po změně času.

Radost sobotní noc určitě neudělá ani těm, kteří ji stráví v práci. Mezi ně patří třeba strážníci jindřichohradecké městské policie. „V těchto případech se řídíme standardními časy. Strážníci nastupují do služby v 18 a končí v šest hodin ráno. Tuto sobotu tedy budou o hodinu déle," vysvětlil vrchní strážníkLuboš Müller.Zároveň však dodal, že příliš těžkou hlavu si z toho nedělají. „Všichni to berou jako službu, a ta se řídí určitými pravidly. Koneckonců, na jaře je to zase o hodinu méně, takže se to srovná," poznamenal městský policista.

Žije s časem

Možná trochu paradoxně změnu času příliš neřešíPetr Kačer, který se již od roku 1975 věnuje opravám nástěnných hodin, budíků i náramkových hodinek. „Mě nějaká změna času vůbec nepřijde, i když je pravda, že v létě mi vyhovuje, když je déle vidět. Udělá se víc práce," říká hodinář, který čas vnímá pokaždé trochu jinak. „Někdy je to honička a je ho málo, jindy, když není tolik práce, tak je ho až moc," krčí rameny.

S přeřizováním hodin ve své dílně si hlavu nedělá. „Ty nové jsou bez baterií, které se do nich dávají až když si je někdo vybere. Budíky řízené rádiovým signálem nastavit nepotřebují, takže nanejvýš přeřídím ty, které právě opravuji," vysvětlil.

Mít nastavený ten správný čas je důležité i ve školách, kde jsou hodiny na každé chodbě či ve třídě.

„Pokud se nepletu, tak hodiny jsou seřizovány automaticky, takže ty se přeřizovat nemusí. Co ale určitě musíme nastavit, je správný čas na bezpečnostním zařízení," informoval ředitel 1. základní školy v Jindřichově HradciLuděk Možíš.

víte, že

-tam, kde jsou hodiny mimo provoz, měly by mítobě ručičky na dvanáctce

- je tonepsaná hodinářská tradice, která dává všem najevo, že se hodiny opravují a podobně

- dnes už se toale moc nedodržuje, což je vidět i na ciferníku hodin na jindřichohradecké starobylé radnici, kterou obsadili řemeslníci

Drobné odchylky musíme rafikám historických ciferníků odpustit

Jindřichův Hradec - V samotném Jindřichově Hradci je na budovách necelá desítka hodin. Ne všechny ale ukazují přesný čas a podle některých není možné se řídit vůbec. Těch se asi změna času nedotkne.

Přenastavení hodin při přechodu na zimní čas například u hodinového stroje, který pohání ručičky ciferníků na Nežárecké bráně, je poměrně jednoduché. Prostě se na hodinu zastaví kyvadlo a pak se přesně na čas znovu spustí. Hodiny patří Muzeu Jindřichohradecka a o jejich chod a natahování se stará restaurátor muzeaLuděk Fiala.

A protože stroj vydrží maximálně 29 hodin, musí ho natahovat denně. Hodinám se také musí odpustit drobná úchylka od přesného času.

„Na přesnost má vliv i počasí a klimatické podmínky. Od řeky přichází často vlhko, což je vidět i na korozi ciferníku ze spodní strany brány, a od náměstí fouká vítr. Ten způsobuje tlak na plochu rafik a výkyvy v přesnosti," vysvětluje Luděk Fiala s tím, že svá specifika má i samotný kov, z něhož je hodinový stroj zhotovený.

fakta o hodinách

- hodiny v Nežárecké bráně pocházejí z roku 1879

- hodiny sestavoval jindřichohradecký hodinář a měšťan Martin Rezek

- unikátností konstrukce je, že byl na regulátor rychlosti použit šnekový převod s proměnným stoupáním

- jsou tříbubnové, jeden buben slouží na odbíjení čtvrti, druhý na odbíjení celé a třetí na chod stroje

- na žádost občanů na noční klid bylo odbíjení zastaveno

- mechanismus hodin je umístěný v prvním podlaží na úrovni země