Posledních pět let se však pravidelně hraje v Děbolíně, kde si vzal letní kino na starostVladimír Maryška. „Každý rok se na představení za těch pět dnů, kdy se hraje, dostaví kolem tisícovky návštěvníků," říká. Samozřejmě nejde jen o místní. „Je to i příjemný výlet, lidi o tom vědí, dojedou si sem na kole a když vyjde počasí, je to opravdu pěkné," míní.

Líbí se tu iMonice Roháčkovéz Jindřichova Hradce. „Letní kino mi chybí, ale super to je v Děbolíně. Nenecháme si ho ujít," slibuje. Do Děbolína jezdí se svou maringotkou a promítačkou Jiří Čáslavský z Havlíčkova Brodu. „Je to ale již starší pán a už před dvěma lety říkal, že je tu naposledy. I letos ho však budeme přemlouvat, aby zas napřesrok přijel," říká Vladimír Maryška.

Filmy se vybírají tak, aby si vybral skutečně každý, tedy jak pohádka pro děti, tak i komedie nebo krimi. „Snažíme se mít co nejvíc českých filmů, ale výběr je omezený. A co není české, chceme mít dabované, přece jen do plátna občas zafouká vítr a to není pro titulky to pravé," dodal.

Převážně s českými filmy přijíždí na Jindřichohradecko i Kinematograf bratří Čadíků. Dnes se na poslední představení mohou přijít podívat lidé v Třeboni, kde je o představení velký zájem. Na úterní film Martin a Venuše bylo náměstí plné. „Lidé obsadili všechny připravené sedačky, ale seděli i na zemi, na donesených karimatkách či lavičkách," vylíčil referent třeboňského odboru kulturyLuděk Švejcar.

V předchozích letech se kinematograf zdržel v lázeňském městě déle. „Letos se to však kvůli velkému zájmu o Třeboň nepodařilo, máme program hodně nabitý," vysvětlil. Třeboňáci ale nemusejí zoufat, protože je již domluvena štace na příští rok. „Zatím máme dohodu na pět dní," doplnil.

Kinematograf bratří Čadíků se z Třeboně přesune do Chlumu u Třeboně, kde bude od zítřka do neděla a od pondělí se na filmové večery mohou těšit i diváci v Jindřichově Hradci. Navíc vstupné na všechna představení je dobrovolné. „Výtěžek je použit na dobročinné účely. V minulosti organizátoři kinematografu přispěli například na projekt Pomozte dětem, konto Bariéry či na fungování Masarykova onkologického ústavu v Brně," vyzdvihl Luděk Švejcar.

Jak se ale někteří filmoví fanoušci shodnou, stálé letní kino by to chtělo. „Letní kina byla vždy super! Věřím, že jejich doba určitě znovu přijde," doufáDavid Sekáčz Majdaleny. Stejně tak se po takovém vyžití stýská iMiloslavě Hoyerovéz Kardašovy Řečice: „Já jsem chodila za mlada ve Vysokém Mýtě a bylo to super!"

Petra Jouzová