„Jednali jsme s Charitou Jihlava, ale ta chtěla smlouvu na dobu neurčitou, a navíc je z jiného kraje, což by mohlo dělat problémy například při žádosti o dotace,“ vysvětlil starosta Studené Josef Rod. Podle jeho slov uzavřela obec smlouvu na poskytování pečovatelské služby s českobudějovickou obecně prospěšnou společností Ledax zatím na rok. „Působení firmy vyhodnotíme, a pak buď smlouvu prodloužíme nebo najdeme jiného provozovatele,“ doplnil Rod.

Ve Studené má pečovatelský dům k dispozici 28 bytů pro jednotlivce a čtyři byty pro manželské páry. Obec bude na službu ročně doplácet kolem 100 tisíc korun.

„O změně provozovatele nevím, ale jestli zůstanou stejné služby i cena, tak je to jedno. Maminka je tam moc spokojená,“ říká Marie Krauzová.
Stejného provozovatele si zvolili i v Dačicích a ve Slavonicích. „Je to služba, o kterou bychom nechtěli přijít, a ostatní nabídky vhodné nebyly,“ uvedl místostarosta Slavonic Jaromír Vítů.

Starostové připouštějí, že se jim nabídka Ledaxu líbila i z toho důvodu, že firma přebere i zaměstnance, kteří službu v současné době vykonávají.
„Plynule navážeme na současný stav. Zaměstnáme stávající pečovatelky, takže se změny klientů, kteří nebudou vystaveni nutnosti zvykat si na nový personál, dotknou jen nepatrně,“ uvedla ředitelka společnosti Ledax Marcela Vítová.

Ledax se kromě poskytování sociálních služeb zabývá i specializovaným poradenstvím seniorům a také jejich vzděláváním, pořádá i pravidelné konference se seniorskou tématikou. Společnost také spolupracuje s českými i zahraničními odborníky i Zdravotně sociální fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Stanislava Koblihová, Miroslava Kolářová