Environmentální cenu Josefa Vavrouška udělí 13. 7. Nadace Partnerství. Oceňuje konkrétní činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj. Josef Vavroušek byl první federální ministr životního prostředí, který prosazoval koncept udržitelného života v Česku i v rámci evropské spolupráce a OSN, a univerzitní učitel. Cena má tři kategorie: za dlouhodobý přínos, za výjimečný počin a za Eko zásek roku pro mladé.

Hanu Šantrůčkovou, profesorku ekologie, která se zaměřuje na biologii půdy, a zároveň děkanku Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity nominoval další Jihočech, původem Táborák prof. Jan Frouz, vedoucí Oddělení půdní zoologie budějovického Biologického centra AV ČR.

„Profesorka Šantrůčková významným způsoben rozšířila naše znalosti o roli přírodních procesů ve fungování a obnově ekosystémů horských smrčin,“ vysvětluje badatel, proč ji na cenu Josefa Vavrouška nominoval. „Přispěla významně k praktickému prosazování těchto zásad v ochraně přírody, zejména v NP Šumava. Má také schopnost spojovat a aktivizovat lidi. Její přínos je významný na řadě různých úrovní, od lokální po mezinárodní.“

Čeští vědci z Budějovic, Olomouce či Plzně se podíleli na zkoumání7 000 let starého nádobí na pečení.
Vědci prozkoumali 7 000 let staré zbytky jídla, moc se neliší od toho dnešního

Dodává, že existuje jen velmi málo osobností vědeckého světa, které by dosáhly tak významných výsledků na poli vědy a zároveň zásadním způsobem přispěly k jejich aplikaci do praktického života. „Chtěl zejména vyzdvihnout zásadní podíl profesorky Šantrůčkové na aplikaci bezzásahového managementu v horských smrčinách NP Šumava po proběhlých orkánech a následné kůrovcové kalamitě. Prof. Šantrůčková se jako členka vědecké rady národního parku, a posléze stínové vědecké rady, řadou svých vystoupení podílela na propagaci myšlenky bezzásahovosti těchto unikátních lesních ekosystémů.“

Nominaci podpořili i ředitel Entomologického ústavu BC AV ČR František Marec a ředitel Hydrobiologického ústavu Jan Kubečka. „Hanka je výjimečná osobnost, která v sobě spojuje kvalitního vědce a člověka, který se obětavě angažuje pro správné věci. Její uvážlivý odborný postoj, kterým dokázala čelit i nátlakovým akcím nejrůznějších lobbistických skupin a kmotrů je velmi hodnotným naplněním odkazu Josefa Vavrouška,“ okomentoval Jan Kubečka.

Hana Šantrůčková zkoumá přeměny organické hmoty v půdě. Díky své práci se podívala po celém světě, odebírala vzorky na Sibiři nebo v tropických mokřadech Belize.
Kolegové vědci jí říkali, ať se drží vařečky

Nedostižný vzor

O cenu se bude ucházet také Lukáš Čížek. Toho nominoval David Číp, ekolog a vedoucí záchranné stanice pro hendikepované živočichy ZO ČSOP Jaro Jaroměř, pro kterého je Lukáš Čížek nedostižným vzorem vynikajícího vědce se srdcem zapáleného, urputného a nezlomného bojovníka za záchranu posledních zbytků biodiverzity, které v Česku ještě zbyly, a s dalšími průkopníky v oblasti ochrany přírody, jako je Martin Konvička, Jiří Beneš a Zdeněk Fric (všichni z Entomologického ústavu BC AV ČR ) se mu podařilo rozpoutat revoluci v do té doby relativně klidných vodách tehdejší příliš konzervativní ochrany přírody. „Pozoruhodný je jednak objem práce nejen v oblasti ‚tvrdé vědy‘, ale i v oblasti propagace výsledků aplikovaného vědeckého výzkumu v praxi,“ nastínil David Číp. „Tyto informace dokáže perfektně formulovat tak, aby je pochopil i naprostý laik. A ke všemu je dokáže ještě podat velmi vtipnou a zábavnou formou. Je to tak nedostižný vzor nejen pro vědce, kteří se od něho učí ‚občanskému aktivismu‘, ale současně i pro občanské aktivisty, kteří se od něho učí vědeckému a odborně podloženému přístupu. Je živoucí ukázkou zásadně chybějícího mostu mezi odborníky a zapálenými laiky.“

Jihočeští vědci vymysleli vlastní metodu na přípravu černého česneku.
Vynálezy z jihu Čech obohatí kuchyni či pomohou rybám

Zoolog Lukáš Čížek je vedoucím Oddělení biodiversity a ochrany přírody Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Oba jsou nominováni na cenu Josefa Vavrouška za dlouhodobý přínos, kterou získal např. biolog Mojmír Vlašín, jedna z vůdčích osobností ochrany přírody, který se podílel na záchraně vzácných horských ekosystémů v NP Šumava, dalším nominovaným je Václav Cílek, původně geolog, známý především jako publicista a filozof.