Deníku to za petiční výbor sdělil dačický advokát Antonín Tunkl.

O setrvání pomníku na novém místě, anebo o jeho přesunu totiž rozhodne místní referendum.
Jak konstatoval starosta Dačic Karel Macků, na pondělním zastupitelstvu byl předložen návrh, že zastupitelé vzhledem k tomu, že již nelze s návratem pomníku vyhovět, vezmou petici na vědomí: „Po zhruba dvouhodinové diskuzi mi přišlo, že jediný způsob, jak zapojit všechny Dačičáky, je referendum. V něm se k tomu mohou vyjádřit všichni občané města." 

Pro referendum o případném návratu pomníku obětem války nakonec zvedlo ruku devatenáct z dvaceti přítomných zastupitelů. Podle starosty Dačic Karla Macků nyní rada města připraví návrh referenda, aby na dalším zasedání mohli zastupitelé schválit jeho vyhlášení. Úřad v tomto směru bude spolupracovat s petičním výborem.

„Petice tak nebyla marná, kdyby nevznikla, tak se udělají změny, aniž by lidé mohli dát najevo, že se jim něco nelíbí. Úspěch je, že nebyla záležitost odložena. Je to dílčí vítězství a nyní bude záležet na občanech, jak se rozhodnou," uvedl Antonín Tunkl s tím, že signatáři petice si stále myslí, že pomník není ve vlastnictví města, ale státu.

V Dačicích již měli občané jednou možnost se v referendu vyjádřit, a to před jedenácti lety, kdy odpovídali na otázku, zda si přejí koupaliště za 74 milionů korun. Přes šedesát procent hlasujících řeklo koupališti ANO. Referenda se zúčastnilo přes třicet procent oprávněných voličů, přičemž tehdy podle zákona o místním referendu, aby byl výsledek závazný, musela hlasovat nejméně polovina oprávněných osob. Od novely zákona z roku 2008 je stanovena hranice nejnižší účasti 35 procent.