Ačkoli čas kvapí, situace je zatím poměrně nepřehledná a neustále se vyvíjí.  Obcím se to moc nelíbí.
V pondělí navíc přišel podle tajemníka jindřichohradeckého městského úřadu Karla Přibyla další dopis z ministerstva, ve kterém je deklarováno, že odpovědnost za provoz registru by zůstala na státu, respektive ministerstvu.

Ve hře však zůstávají koncová zařízení, tedy počítače, které by měly převzít obce. 
A je otázkou, zda se bude jednat o bezúplatný převod, či odkoupení za nějakou zůstatkovou hodnotu.

„Ministerstvo nyní dokončuje návrh optimálního způsobu převodu zařízení. Podle mého názoru by změna v centrální evidenci řidičů měla jít ruku v ruce s koncovými zařízeními systému. Je otázkou, zda by při přechodu na webovou aplikaci počítačová technologie byla dostačující a nemusely se pořizovat výkonnější počítače. Zatím ale 
k tomu nemáme ani požadavky na výpočetní techniku a celá záležitost je ve vývoji," uvedl tajemník Karel Přibyl.
Pro pověřené obce by se totiž jednalo o náklady navíc, s nimiž se v rozpočtu nepočítá.

To, že je celá situace okolo registrů řidičů nejasná, potvrzuje i dačický tajemník Karel Macků. Poznamenává, že i kdyby město na registr řidičů dostalo výpočetní techniku za symbolickou korunu, modernizaci už by muselo hradit samo. „Mám dojem, že se stát zbavuje zodpovědnosti a šetří finance na úkor obcí. Setkáváme se s tím téměř denně, kdy nám přibývají úkoly a kompetence, ale ne peníze. Příspěvek na výkon správy je letos o něco nižší, než vloni," míní.