Již po sedmnácté se můžeme s turisty vydat na vrchol Javořice. Silvestrovský výstup na nejvyšší horu Českomoravské vrchoviny se letos koná u příležitosti 35. výročí úmrtí spisovatelky Vlasty Javořické. Hlavní trasa má v 10 hodin start ve Studené na náměstí u domu, kde žila Vlasta Javořická a vede nejdříve po žluté turistické značce a od rozcestí „Za Vrškem" pokračuje po zelené až na vrchol Javořice.

Sraz na Javořici
Slavnostní přípitek je připravený na 12.30 hodin, takže čas startu v dalších místech, tedy v Řásné a Mrákotíně se tomu přizpůsobuje.
K pořadatelům patří vedle telčského Klubu českých turistů také obce Studená a městys Mrákotín. Starosta Studené Vítězslav Němec již trasu prošel. „Bylo tam pár popadaných vršků stromu, ty jsme odklidili a cesta je dobře schůdná. Z druhé strany to prošli turisté a domluvili se s lesáky, takže i odsud je to přístupné," informuje Vítězslav Němec.

Vloni se Silvestrovského výstupu na Javořici zúčastnilo na 5,5 tisíce lidí. V prvním ročníku dorazilo na vrchol patnáct turistů, ale výšlap se těší stále větší oblibě a stává se společenskou událostí.

start:
- Studená, Náměstí sv. Jana Nepomuckého čp. 25 – v 10 hod.
- u ostatních tras čas startu libovolný
trasy:
- hlavní trasa Studená – Javořice a zpět (15 km) po žluté turistické značce, dále od rozcestí Za Vrškem po zelené
- Řásná – Javořice a zpět (15 km ) po červené turistické značce, dále od rozcestí Javořický potok po zelené
- Mrákotín – Javořice a zpět ( 10 km)

Vzhůru do Stálkova
Kvůli zákazu vstupu do lesů po nedávné ledovkové kalamitě, pořadatelé ze Slavonické renesanční společnosti museli změnit trasu tradičního Hvězdicového Silvestrovského výšlapu. „Kvůli nebezpečí v lesích se tentokrát nesejdeme na hlásce Uhliště, ale na bezpečném místě ve skautském táboře na Stálkově," vysvětlují pořadatelé. Vycházet se bude ze třech míst tak, aby v poledne účastníci stihli v cíli slavnostní přípitek.

start:
- Slavonice, kašna na dolním náměstí – v 9.30 hod. (6 km)
- Staré Město p/L, od radnice – v 10 hod. (5 km)
- Stálkov, autobusová zastávka – v 11 hod. (1 km)
- cíl Hvězdicového Silvestrovského výšlapu je tentokrát na skautském táboře ve Stálkově
- před Stálkovem ve směru od Slavonic se odbočí doleva, cesta bude značená