Ani jedna z obcí našeho regionu, která se o titul uchází, není v soutěži nováčkem. Například pro Popelín, jak upřesnil jeho starosta Tomáš Zaňák, se jedná již o čtvrtou účast. Podle starostových slov byla jedním z faktorů, proč se Popelínští znovu do klání přihlásili, také inspirace loňským úspěchem Jarošova nad Nežárkou, který v krajském kole vybojoval první místo.

„Není to ale hlavní důvod, spíše jeden z mnoha. Od doby, kdy jsme to zkoušeli naposledy, uplynuly již čtyři roky a za tu dobu je u nás mnoho nového s čím se můžeme pochlubit, takže proč to nezkusit. Každý rok navíc využíváme dotace z Programu obnovy venkova, a ten je s Vesnicí roku velmi úzce provázaný," vysvětlil Tomáš Zaňák, který má jasná očekávání.

„Je to soutěž, takže bychom samozřejmě rádi vyhráli. Důležité je ale především to, aby Popelín vstoupil do povědomí," říká.

Zkušenost z minulého ročníku má Hříšice, jejíž starosta ji chce využít zejména pro lepší prezentaci obce. „Vloni jsme si to osahali a poznali jsme, na co se zaměřit a jak se lépe ukázat. Určitě zabojujeme," slibuje hříšický starosta.

Ostříleným kozákem je Roseč, pro kterou jde již o třetí start. „Původně jsme se chtěli přihlásit až příští rok, kdy slavíme 650. výročí založení obce, ale nakonec jsme to zkusili už teď. Pustili jsme se totiž třeba do opravy farní stodoly, takže bychom mohli uspět v kategorii zlatá cihla, která se týká staveb a jíž vyhlašuje hejtman," poznamenal starosta Roseče FrantišekVolf a dodal, že na Rosečské čeká v souvislosti s Vesnicí roku spousta práce. „Teprve až když se člověk přihlásí, tak vidí, co všechno by šlo udělat lépe," konstatoval starosta Volf.

Starosta loňského jihočeského vítěze Jarošova nad Nežárkou Bohumil Rod bude členem hodnotící komise a jasného favorita zatím nemá. „Jsem moc rád, že má Hradecko alespoň tři zástupce, i když jsem čekal, že to bude o něco více. Všechny obce jsou krásné a záleží na nich, jak se budou prezentovat, protože zvítězit může kdokoliv. Budeme mít ještě poradu, ale předpokládám, že do obcí vyrazíme v první polovině června," říká.