To je i důvod, proč nyní obec usiluje o dotaci generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky na výstavbu nové hasičské zbrojnice.

Hasičský záchranný sbor již v letošním roce chce zvýšit podporu dobrovolných jednotek, a to jak v oblasti pořízení dopravního automobilu, tak na stavbu nebo rekonstrukci požárních zbrojnic. „Podle mého je to krok správným směrem, ale pravděpodobně bude více žádostí, než bude možné dotací pokrýt. V každém případě jsme připraveni podat žádost pro letošní rok, máme k tomu zpracované veškeré náležitosti a pokud uspějeme, tak bychom ještě letos začali, abychom dílo v prvním pololetí roku 2017 dokončili. Když úspěšní nebudeme, tak žádost dáme příští rok," uvedl Filip Mencl.

Poznamenal, že na bytový dům dostala obec dotaci hned napoprvé, zatímco na kanalizaci v Kolencích žádala o podporu devětkrát, než to vyšlo.

„Naši hasiči od roku 1975 nemají samostatnou zbrojnici. Tehdy došlo k situaci, kdy stará hasičárna nebyla nahrazena novou a nyní mají zázemí v podobě garáže v zadní části obecního úřadu," doplnil Filip Mencl s tím, že dotace by obci samozřejmě významně pomohla.
Také v Nové Včelnici se díky štědrému dotačnímu titulu rozhodli vylepšit zázemí místnímu hasičskému sboru a jak informoval starosta Karel Dvořák, postavit na zeleném zbrusu novou hasičárnu.

Ta by měla být umístěna na poměrně strategickém místě poblíž hlavního tahu z Jindřichova Hradce na Pelhřimov.
„Jsme na to již připravení. Máme hotový projekt i vydané stavební povolení a připravujeme výběrové řízení na dodavatele, protože bychom chtěli zbrojnici dokončit ještě v letošním roce," nastínil novovčelnický starosta a dodal, že zásadním impulsem bylo vypsání dotací.

„Polovinu nákladů by mohl uhradit stát a přibližně třetinu kraj, zbytek bychom si dofinancovali sami. Celá stavba by se dala vysoutěžit za deset milionů. Původně jsme si do rozpočtu připravili jen pět milionů, protože ten letošní je poměrně schodkový, ale jelikož je možnost získat dotaci, rozhodli jsme se zariskovat a jít do toho i s tím, že budeme v nejhorším případě nuceni sáhnout do rezerv a postavit to celé za svoje," doplnil Karel Dvořák.

Například vedení obce Studená chce podle starosty Vítězslava Němce využít možnosti a získat grant na výměnu oken a opravu fasády na stávající hasičské zbrojnici. „Také bychom rádi vyměnili vrata. Žádali jsme o 400 tisíc," dodal.

Také například rada města Suchdol nad Lužnicí schválila žádost o dotaci na zateplení budovy a výměnu střechy a zájem je i v řadě dalších míst.

Konečný termín na podání žádosti o dotaci je 29. února, a to u příslušného krajského Hasičského záchranného sboru.