Obchvat města za plánovaných 340 milionů korun zaplatí Jihočeský kraj a vyrůst by měl v průběhu sedmi let. S jeho definitivním dokončením se počítá v roce 2020.

Podle starosty příhraničního města Vladimíra Bláhy kraj celý projekt s Bystřickými konzultoval. „Ze třech různých návrhů tras jsme doporučili tu, která povede co možná nejdál od města a bylo nám v tom vyhověno," podtrhl starosta.

Uvažovaná varianta tedy povede v úseku od Jindřichova Hradce pod židovským hřbitovem, mostem přes Ovčárnu, a dále kolem bývalého teletníku směrem k silnici na Slavonice. Zde bude vybudovaná křižovatka a obchvat bude pokračovat směrem ke státní hranici s Rakouskem přes údolí potoka Dračice.

„Městu se tím hodně uleví. V současné době projíždějí kamiony prakticky historickým centrem města. Že by odklon dopravy znamenal nějakou pohromu pro místní firmy, toho se neobávám. Kupní sílu tu tvoří hlavně turisté, cyklisté a hráči golfu, kteří do města přijedou tak jako tak," míní Vladimír Bláha.

Jeho optimismus ale někteří majitelé obchodů nesdílejí. Úbytku zákazníků se bojí i hodinář Jiří Pátek, který má svou provozovnu přímo na náměstí.

„Už teď tady obchod docela skomírá a pokud se odkloní doprava mimo město, bude úplně hotovo," je přesvědčený Jiří Pátek.