Většina lidí na Jindřichohradecku nedosahuje průměrné mzdy, přitom je zde dráž než v Praze, kde jsou platy mnohem vyšší

Několik venkovských obchůdků se na Jindřichohradecku přece jen najde, ale držet si je musí, podle majitele jednoho z nich Zdeňka Maška, zuby nehty.

,,Smíšené zboží v Blažejově provozuji už od roku 1992. Od té doby jsem neměl dovolenou. Dělám si všechno sám. Na druhou stranu mi nikdo nešéfuje,“ přiznal majitel obchodu Zdeněk Mašek. Většina lidí podle něj nakoupí v Jindřichově Hradci. Snadno tam dojedou nebo tam stejně pracují. Velké supermarkety jsou pro malé konzumy na vesnicích strašáky. Je tam levněji a větší výběr.

,,Mými zákazníky jsou především důchodci, kteří by se do města těžko dostávali. Ostatní zajdou jen pro pár věcí, nebo když něco zapomenou nakoupit ve městě,“ popsal situaci Mašek, který se neubrání vyšší ceně svého zboží oproti městu. ,,Všechno zboží mi dodavatelé vozí, a protože toho neodebírám velké množství, nedostanu slevu. Snažím se mít alespoň dobrou nabídku v pečivu,“ dodal Mašek, který si svým podnikáním nedosáhne stejně jako většina lidí na Jindřichohradecku na průměrnou mzdu.

Překvapuje ho, že hodně turistů hlavně z Prahy, kde mají mnohem vyšší platy než tady, si stěžuje, že je tu dráž. Podle Maška jsou to především mléčné výrobky. ,,A to máme mlékáren v okolí několik,“ dodal.

,,Radostí je pro mě léto. Nakupuje tady potom dost turistů. Obchod mám u silnice, takže se tu staví i cyklisté, kterých je v létě v okolí opravdu hodně. V létě si zkrátka musím vydělat na zimu, která bývá na výdělky dost slabá,“ přiznal Mašek.

Výhodou jeho podnikání je osobnější kontakt se zákazníky: ,,U mě platí můj zákazník, můj pán, protože ztráta jednoho z nich je v obci s třemi sty obyvateli pro mě nepříjemná,“ dodal Mašek.

Eliška Bučinová