Pomoc mohou nově oběti trestných činů najít také v poradně Probační a mediační služby v Jindřichově Hradci.
Jak informovala poradkyně Kamila Zabranská, lidé se na ní mohou obracet o pomoc například s kontaktováním psychoterapeuta, žádostmi o informace o pobytu pachatele či s žádostmi o odškodnění. „Lidé nás mohou nejprve kontaktovat i anonymně, což je pro někoho snazší, aby zjistil, jak poradna funguje, co může očekávat,“ zmínila s tím, že možnosti poradny pro oběti jsou skutečně široké a nikomu nejsou dveře zavřeny. „Naše služby může využít každý, kdo se cítí být obětí,“ dodala s tím, že poradenství je bezplatné.

Poradnu lidé v Jindřichově Hradci najdou ve středisku Probační a mediační služby v ulici Hradební čp. 43, kam mohou přicházet osobně bez objednání v rámci poradenských hodin, a to v pondělí a v pátek od 9:30 do 11 hodin a od 12:30 do 14 hodin. Poradnu lze kontaktovat také telefonicky či mailem (727 836070, zabranska.pms@gmail.com)

Kamila Zábranská zmínila také jeden z příběhů, s nímž se v poradně setkala a zároveň na něm popsala i postup, jak se vše v poradně odehrává: Obavy pociťovala i paní Marie, oběť loupežného přepadení, nevěděla totiž, jaký přístup a jaké služby může očekávat. Na základě letáku kontaktovala poradnu nejprve anonymně. Využila proto anonymnějšího způsobu kontaktu skrze email, kdy popsala krátce svoji situaci, aniž by uvedla bližší informace a kontaktní údaje. Chtěla tak zjistit, jaký přístup může očekávat a zda jí poradce může pomoci. Rychlá a vstřícná odpověď nabízející bližší a konkrétní pomoc v její situaci ji povzbudila, proto Marie do poradny zatelefonovala.

Poradkyně ji po telefonu citlivě a vstřícně vyslechla, což smazalo poslední zbytky nejistoty a studu. Po telefonu se domluvily, že paní Marie navštíví poradkyni v poradně. Poradkyně zajistila, aby nebyly rušeny telefony ani jinými pracovními návštěvami. Klid a pocit bezpečí pomohl Marii rozpovídat se o svém traumatu, které více než 4 roky nikomu neventilovala. Rozhovořila se o pocitech zraněnosti, deziluze, nespravedlnosti, zostuzení. Zmínila také i to, že odhalení a odsouzení pachatele ji nepřineslo uklidnění, ba naopak pociťuje strach z návratu pachatele na svobodu. Poradkyně během dvouhodinové konzultace Marii trpělivě vyslechla a poskytla jí porozumění a podporu.

To Marii přineslo nesmírnou úlevu. Nejednalo se však o poslední návštěvu, jedna z návštěv proběhla na žádost Marie i v jejím domácím prostředí. Marie opět hovořila o svých traumatických zážitcích ze zločinu, které ji pronásledují i dodnes. Poradkyně navrhla konkrétní kroky, jak s těmito pocity pracovat a zároveň předala kontakt na psychoterapeuta, který ji se zvládáním takových pocitů může bezplatně pomoci. Na další konzultaci dorazila Marie bez předchozího objednání v poradenských hodinách přímo do poradny. Znovu se svěřila s obavami z návratu pachatele na svobodu, poradkyně informovala Marii o jejich právech, kdy jako oběť má mj. právo být ze zákona informována věznicí, zda byl pachatel propuštěn z výkonu trestu.

Zároveň Marie ventilovala deziluzi z toho, že pachatel doposud nezaplatil soudem přiznané odškodné za způsobenou újmu. Poradkyně pomohla Marii sepsat žádost o hrazení odškodnění a poskytla další právní informace. Marie tak dle svých slov pocítila nesmírnou úlevu z toho, že mohla své pocity někomu sdělit a zároveň získala potřebné informace, jak svou situaci řešit a vyřešit a odcházela spokojena s vědomím, že se může na poradnu znovu kdykoliv obrátit. Krátká rekapitulace Mariina příběhu ukazuje, že možnosti poradny pro oběti jsou skutečně široké a nikomu nejsou dveře zavřeny.