Pejsky uvyklé na vytopený byt je nutné do zimy či nečasu obléci. A je jasné, že do deště musí mít oblek nepromokavý, neboť mokrá látka či vlna na těle je horší, než je-li pes neoblečený. Malí psi ztrácejí teplo rychleji než velcí.

NÁZOR VETERINÁŘE
Jak se na přiodívání psů dívá veterinářka Lucie Míková? „V případě malých psů, krátkosrstých či bezsrstých naháčů jsou oblečky vhodné, když je venku kolem nuly a chladněji. Rovněž u starších psů, kteří už mají problémy s termoregulací. A určitě když je ostrý, tvrdý sníh by je měla nosit nízká plemena jako jack russell teriér či jezevčíci, kteří mají hrudník bez chlupů. Jak se drhnou o sníh, může docházet k jejich odření,“ doporučuje Lucie Míková. Po-dle ní není psí ohoz dobrý jen ze zdravotního hlediska: „Ocení ho i majitelé dlouhosrstých plemen. Na chlupy se nabalují sněhové kou-le, takže použijí-li oblek zahalující celé tělo včetně nohou, je údržba srsti mnohem snazší a pohyb venku je pro psa příjemnější.“

Psí seriál Deníku
U příležitosti čínského roku Psa jsme připravili tematický 12dílný „psí“ seriál, který začal v pátek.

Ani v oblečku není vhodné nechat psa čekat venku delší dobu, neboť mohou prochladnout odspodu. Zvířeti bez oblečku hrozí celkové prochladnutí, záněty horních cest dýchacích. „Pro starší psy znamená chlad vyšší výdej energie, než je zdrávo a jsou pak náchylnější k nemocem. Francouzští buldočci, boston teriéři, jezevčíci nosí zateplené vesty kvůli zádům, protože když zádové svaly nastydnou, stáhnou se a může to způsobit vyhřeznutí ploténky,“ varuje Lucie Míková.

Vedoucí českobudějovického zverimexu Zoo Hoch Michaela Zídková potvrdila nárůst zájmu psí oblečky na podzim a v zimě. Jejich sortiment uspokojí čtyřnožce, jimž stačí délka kabátku do 40 cm. „Kupují je hodně lidé s pejsky po operaci či s nemocnými ledvinami,“ konkretizovala vedoucí.

Při pořizování oblečku ať hotového či šitého na míru si musíme uvědomit, že oblečkem nestačí zakrýt jenom záda. V teple je potřeba udržet všechny velké svalové partie, tedy hlavně ramena a stehna. U krátkosrstých psů a psů zvyklých na teplo by měl obleček zakrývat spodní část zad až po kořen ocasu.