Kurz strojníků Odminovacího kompletu Božena 5 se konal pod vedením instruktorů z 15. ženijního pluku. Čtyřtýdenní kurz zahrnoval teoretickou část s navazujícím praktickým výcvikem, v rámci kterého vojáci se strojem absolvovali 10 motohodin v terénu. „Během kurzu se strojníci učí konstrukci stroje, jeho ovládání a manipulaci, připojení cepákové jednotky či manipulačních vidlí. Dále je ve výuce velká část věnována odstraňování závad a také to, jak jim předcházet,“ vysvětluje instruktor rotmistr Tomáš Návrat a dodává: „Mimo to je naší snahou předat novým strojníkům i co nejvíce praktických zkušeností, které máme například z působení v Jordánsku.“

Co je Božena
V uplynulých dnech byli u 15. ženijního pluku v Bechyni zaškoleni noví strojníci Odminovacího kompletu Božena 5. Zkušenosti jim předávali ženisté nasazení při odminování v Jordánsku.Zdroj: Jana SedláčkováArmáda ČR v roce 2007 jako první země NATO nasadila systém Božena 5 do profesionální armády. Jedná se o jedno z nejlepších zařízení k odstraňování min.
Komplet Božena 5 je dálkově ovládaný odminovací stroj určený k plošenému odminování terénu od protipěchotních a protitankových min. Skládá se z odminovacího stroje Božena 5, kabiny operátora s elektrocentrálou a vozidla Tatra T-815 s vlekem.
Pojezdová rychlost je 4-9 km/h a rychlost odminování je v závislosti na terénu 0,1 - 0,5 km/h.
Šířka odminovaného pásu je 2655 milimetrů.

Komplet Božena 5 prověřilo odminování v Jordánsku
Komplet Božena 5 slouží k „mírovým“ účelům, tzn. v době, kdy již ozbrojený konflikt skončil a je potřeba vyčistit zaminovaný prostor. Před samotným použitím stroje je nutné s využitím Záznamu o zátarasu nejprve miny vyzvednout ručně. Poté následuje mechanické odminování pomocí odminovacího kompletu, který „prokopává“ terén do hloubky přibližně 30 centimetrů, což je dostatečná hloubka k tomu, aby byly miny zničeny. Po odminování je navíc důležitá vizuální kontrola pyrotechnika, který terén prověří od případných zbytků munice či nevybuchlých rozněcovačů.

Provádění odminovacích prací je jeden z nejdůležitějších prvků ženijní podpory, které probíhají i po ukončení ozbrojeného konfliktu. Odstranění výbušných pozůstatků bojové činnosti je důležité nejen pro vojáky, ale především pro civilní osoby. Výbušné prostředky, nebo jejich části, které se nacházejí na území po válečných nebo ozbrojených konfliktech, jsou nebezpečné tím, že při neodborné manipulaci jsou schopné, stejně jako miny, poškodit techniku a způsobit zranění nebo zabít živou sílu.

Nácvik branné výchovy nemusí být pouze přípravou na válku.
Návrat branné výchovy? Názory ředitelů se liší

Nejvýraznějším využitím odminovacího kompletu Božena 5 bylo nasazení dvou strojů v Jordánsku v roce 2010, kde se 9-ti členná skupina ženistů, na základě dohody o spolupráci s Jordánskem, podílela na odstraňování min v postižené oblasti. Zároveň zaučovali tamní vojáky pro obsluhu tohoto dálkově ovládaného odminovacího stroje. Během třech měsíců provedli ženisté odminování 20 tisíc metrů čtverečních velmi náročného členitého terénu porostlého vegetací v prostoru řečiště Jordán.

Kromě odminování může být komplet Božena 5 využit i k likvidaci křovin, nízkých porostů či rekultivaci terénu a při výměně cepákové jednotky může být taktéž využit k přepravě a nakládání nebezpečného materiálu.

Jana Sedláčková