V pátek 9. března oznámili pracovníci Zoo Hluboká nad Vltavou, že jeden ze dvou čápů přiletěl. „Jestli je to samec nebo samička nevíme," řekl Martin Švihel z marketingového oddělení hlubocké zoo. Druhého čápa každopádně ještě čekají. Může být přílet čápa známka, že jaro je tady? „Určitě může, a já předpokládám, že to tak je. Nicméně, už se stalo že přiletěl a za týden sněžilo," směje se Martin Švihel.

Na čápa Maxe, který má hnízdo v Dubném se ale stále čeká. Někteří si již dělají starosti, ale Martin Švihel o něj strach nemá: „Vždyť ještě před týdnem byl mráz, teprve začnou lítat, není to výjimka. Někdy přilétají ještě déle." Přílet čápa z Dubného můžete sledovat zde: http://www.dubne.cz/zive-prenosy-webkamery/capi-hnizdo/

Zuzana Karlíková, tisková mluvčí české ornitologické společnosti Bird Life, vysvětluje masivní návrat ptáků a zve do přírody: „ Ptáci dosud čekali, až poleví mrazy. Proto stojí za to vyrazit o tomto víkendu do přírody a sledovat špačky, čejky, skřivany nebo drozdy, kteří urazili svou každoroční náročnou pouť a přilétají k nám právě teď." Podle ní se v Česku obvykle začnou objevovat skřivani, konipasi nebo špačci už od poloviny února. V letošním roce ale ptáky odradila vlna silných mrazů a na skřivánčí písně jsme si museli počkat až do března.