Nový školní rok začal v jindřichohradeckých základních školách v plném rozsahu, i když v souvislosti se šířením koronaviru za zpřísněných hygienických opatření.

Základní školy ve městě včera uvítaly 255 prvňáčků a celkem do nich mělo 1. září nastoupit 2 442 žáků.

Například 5. základní školu na sídlišti Vajgar bude navštěvovat 35 žáků prvního ročníku, kteří jsou rozděleni do dvou tříd. Kromě jejich učitelek a vedení školy děti přišel přivítat i hradecký starosta Jan Mlčák. Nejmladší žáčci od radnice tradičně obdrželi balíčky se školními potřebami.

„Dětem i učitelům přejeme co nejvíce klidu na práci a hlavně, aby výuka probíhala tam, kde má, tedy ve škole,“ trefně podotkl ředitel hradecké 5. ZŠ Pavel Štefl.

Na každém kroku totiž bylo znát, že je letos vše trochu jinak. Prvňáčci se ve třídách sešli až ve čtvrt na devět, aby se nepotkali s ostatními žáky prvního stupně. Ten druhý pak přišel zahájit nový školní rok až na devátou hodinu. U vstupu do školy dohlíželi učitelé a další zaměstnanci školy na to, aby si děti dezinfikovaly ruce. A došlo i na roušky, které museli mít rodiče doprovázející prvňáčky.

Máte vlastní snímky z prvního školního dne? Zašlete nám je na e-mail leona.frohlichova@denik.cz a my je rádi uveřejníme.