V mnoha knihovnách a na dalších místech po celém Česku se odehrála akce na oslavu dětské knihy - Noc s Andersenem. Letos nocovalo v jindřichohradecké knihovně 13 dětí (3. - 5. třída) a dvě knihovnice. "Připojili jsme se k více než patnácti stům dalším knihovnám nebo školám po celé České republice, na Slovensku i jinde po světě napříč Evropou, ale i v Austrálii, USA, Izraeli ve kterých se tato akce na podporu dětského čtenářství již po patnácté uskutečnila. Úvod samozřejmě patřil připomenutí nejslavnějšího dětského pohádkáře Hanse Christiana Andersena a potom již na děti čekaly různé úkoly. Hlavním tématem letošní noci byl právě pan Andersen, od jehož narození uplynulo 2. dubna 210 let. Knihovnu také navštívil řezbář pan Petr Sláma z Horního Skrýchova. Jeho loutky a sošky se dětem velmi líbily a povídání o tom, jak vznikají, co všechno řezbář musí umět a znát, zaujalo opravdu všechny. Pak nastal čas na plnění úkolů, které byly rozmístěny po celé knihovně. Děti si ověřily, co vědí a znají o panu Andersenovi a jeho pohádkách. Stezku odvahy, které se někteří trochu báli, nakonec zvládli všichni. I poklad, který v knihovně skřítkové ukryli, byl objeven a spravedlivě rozdělen. Před jednou hodinou ranní přišla pohádková babička a přečetla dětem pohádku na dobrou noc. V uspávání se ale bude muset ještě trochu procvičit, protože povídání a chichotání se ze spacáčků ozývalo ještě dlouho po jejím odchodu. Kolem 7. hodiny ranní už byli ale všichni čiperní a po snídani odcházely děti s rodiči domů," vypověděl ředitel knihovny Tomáš Dosbaba. Tak zase za rok…

Tradiční večer s Andersenem uspořádala  Městská knihovna Nová Bystřice pro své čtenáře a žáky 1. stupně základní školy. Při pětihodinovém programu se děti „vyřádily" při soutěžích, vytvořily si velikonoční dekoraci a nechyběly ani divadelní scénky na téma pohádky. Všech 30 dětí se vydalo na stezku odvahy za modrou hvězdičkou. Nástrahy jim kladli čerti, duch, ježibaba, která neuměla počítat, nebo vodník, který po všech vyžadoval dušičky. Během noční procházky účastníci zpívali, hádali hádanky a chvílemi i tancovali. Vítězové i poražení v soutěžích obdrželi drobné sladkosti a domů si odnesli i pamětní průkazy na tento večer.

Noci s Andersenem se 1. základní škola v Jindřichově Hradci letos účastnila poprvé. "Naši školní „Noc" jsme zahájili v tělocvičně, kde si děti na úvod vyslechly pár informací a zajímavostí ze života Hanse Christiana Andersena a poslechly si dvě jeho pohádky. Poté se ve skupinkách vydaly ztemnělou školou na tajemnou cestu za pohádkami, během níž plnily různé úkoly, řešily hádanky a rébusy. A protože s pohádkami a knížkami jsou spojeny i krásné sny, vyrobily si děti v další části večera polštářky „Usínáčky", které nádherně voněly po levanduli. Na závěr „Noci" se všichni účastníci rozešli do svých tříd, kde se uvelebili do spacích pytlů a od svých učitelek si poslechli pohádku na dobrou noc. Při ranním setkání v tělocvičně byli všechny spáči vyznamenáni Pamětní průkazkou a společně napsali vzkaz panu Andersenovi. O tom, že se dětem akce moc líbila, svědčilo i jednohlasné „ano", které se rozlehlo tělocvičnou na otázku, zda se zúčastní i příští rok," vypověděla Simona Licehamrová.

Noc s Andersenem se koná v Roseči od roku 2010. Letos se jí zúčastnilo 23 dětí z Roseče a okolí společně s dobrovolnicemi z Českého červeného kříže Roseč a učitelkami ze Základní školy Novosedly nad Nežárkou. Jako každý rok byla nachystaná i soutěž po vesnici, hledání úkolů mělo letos téma Hastrmanů od Jana Drdy. Děti dostaly na památku knihu Hastrmani, pamětní list a vyráběly si vodníky. Po snídaní zbyl čas vyrábět záložku do knihy a samozřejmě se hodně četlo.

Děti se sešly na Noci s Andersenem také v Hříšici. Tématem jejich dobrodružství byl letos Večerníček.