Po položení květin a zapálení svíček přednesl krátký projev Jiří Masojídek. Vzpomněl v něm nejen události 17. listopadu 1939, ale především události roku 1989. V souvislostech s dnešními a nedávnými událostmi ve světě i u nás, upozornil na vzdalování se politických elit od reálného života a potřeb občanů.

"Po projevu, tak jako každý rok, setrvali účastníci setkání ve vzájemných diskusích o současné situaci nejen ve světě, ale především v našem městě v Třeboni. Setkání se bohužel žádný představitel města nezúčastnil," uvedl Jan Váňa z ODS.

Jan VáňaZdroj: Deník17. listopad je podle něho důvod k zamyšlení: "Po 27 letech svobody bohužel většinově v naší společnosti převládají pocity nespokojenosti a frustrace. Stav, který naprosto neodpovídá realitě. Všichni se máme lépe, než jsme kdy čekali, jenom je potřeba si to přiznat. Nemáme se všichni stejně, i to je zřejmé, a pokud to je důvodem nespokojenosti, potom to cosi o nás vypovídá. Ve volbách stále přibývají protestní hlasy uchylující se k politickým subjektům, které hrají právě na ty nejhorší vlastnosti – závist a zlobu ke všem, kteří se, byť vlastní zásluhou mají lépe. Populistická vyjádření „všeci kradnů" takové pocity jenom podněcují. Na druhou stranu je třeba přiznat, že se reálná politika odcizila normálním lidem. Nejen naše rádoby elity se ohánějí nesrozumitelnými frázemi a floskulemi, prezentují se prázdnými gesty a pózami, vedou nekonečné plané dialogy a politika, která by odrážela a řešila problémy běžného života se vytratila. Z toho je jediná cesta – ve svobodných volbách dát svůj hlas věrohodným kandidátům, kteří budou znát problémy běžných lidí, budou jim naslouchat a budou veřejné věci spravovat ku prospěch všech. To by nemělo být těžké, jenom chtít."