Sedmnáctiletému studentu jindřichohradeckého gymnázia Janu Olivovi učarovaly vlaky natolik, že si vybudoval soukromé Muzeum železnice. A v sobotu slavnostně otevíral novou expozici.

„Vlaky mě vždycky zajímaly a postupně jsem začal shromažďovat nejrůznější předměty, které se na železnici používají. A dnes mám kolem třiceti exponátů. Něco je již opravdu historické," říká Jan Oliva, který se v sobotu nadšeně věnoval návštěvníkům své nové expozice v garáži na Bobelovce, ale se zápalem vykládal i o skvostech v podobě výhybky, návěstidla či závor na nedaleké zahradě. „Nejvíce si cením světla, které pochází z nedávno zrušené úzkokolejné vlečky na Jitku. Dnes už tam zůstal jen kousek kolejí," zmiňuje Jan Oliva.

Doplňuje, že nápad s muzeem byl jeho, ale s vlastní realizací mu pomáhala celá rodina a nejvíce dědeček.
Také na otevření expozice se podílela celá rodina, jeho bratr Petr v uniformě průvodčího štípal návštěvníkům jízdenky a maminka Eva Olivová byla hlavně v roli hostitelky: „My jsme původně bydleli ve Zbuzanech a pořád jsme se museli chodit dívat na vláčky.  Měli jsme plno věcí doma v krabicích, aby to někdo neukradl a teď jsme koupili garáž, kde vzniklo muzeum."