Přidaly se i Dačice, kde akce proběhla současně s Farmářskými a řemeslnými trhy na náměstí „Pod Lipkami“. Podporu fair trade vyjádřilo více než 50 lidí. Na náměstí si pochutnávali na fairtradové kávě či čaji a doma napečených buchtách z fairtradového cukru a kakaa. Nechyběly ani vajíčka, sýry, mléko či med od místních farmářů.

Lidé tak dali najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně plodiny pěstuje. Piknik s názvem Férová snídaně proběhla v Dačicích poprvé. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

Na akci dorazil i pan starosta města a donesl fairtradovou bábovku. Také přišla s celou rodinou i Mirka z Dačic. „Myšlenka Férové snídaně se mi moc líbí. Po dlouhé době jsem posnídala s přáteli venku a ještě tak podpořila fairtradové a místní pěstitele. Připravila jsem nám fairtradové muffiny,“ řekla.
„Atmosféra byla skvělá. Nakonec jsme snídali až do odpoledne. Hrála příjemná hudba a bylo pěkné počasí. Děti si pohrály se zvířátky v mini zoo z Jockey clubu Malý Pěčín a v dílničce s Dačickým okénkem vyráběly různé dekorace. Dospělí si lámali hlavu nad fairtradovým kvízem,“ doplnila organizátorka dačické snídaně Ilona Brabencová.

Ilona Brabencová