Radost, něhu a jemnost ženství. To všechno, a ještě něco navíc, se do svých obrázků štěstí snaží vložit Amálie Buřilová z Jindřichova Hradce.

Spouštěčem tvoření pro ni byla podle jejích slov láska a také potřeba vyjádřit své city směrem k partnerovi.

„Začalo to nesmělou kresbou na malinký papír. Postupem času se formáty zvětšovaly a ruku v ruce s tím i propracovanost obrázků. Obrazy dokáží působit nejen svou barvou, ale i mojí energií, kterou do toho vkládám, protože maluji zásadně v dobré náladě,“ popisuje výtvarnice.

Šlechtici a diplomati. Hlavní téma letošní sezony památek NPÚ bude Šlechta českých zemí v evropské diplomacii. Na snímku jindřichohradecká Slavatovská jídelna.
Diplomacie, hudba a výročí. Sezona na zámcích začíná

Do Hradce Amálie Buřilová poprvé zavítala teprve před osmi lety. „Tenkrát jsem si do Hradce koupila dovolenou, abych se tady uklidnila po náročné životní etapě. A ukázalo se, že osud tomu chtěl, abych toto město už neopustila,“ vypráví.

Kouzlo jihočeského města na ni zapůsobilo natolik, že se ho dnes a denně snaží zachytávat na svých fotografiích. Ty si mohou lidé prohlížet například na webu Hradecžije.cz v podobě pravidelných měsíčních fotografických toulek Hradcem.

Amáliinu tvorbu i tvorbu jejího partnera si mohou lidé prohlédnout také na výstavách, do konce dubna v hradecké restauraci Černej pták a v květnu a červnu potom na zámku v Žirovnici.

V Domě Štěpánka Netolického v Třeboni vystavuje své olejomalby a grafiky Iva Hüttnerová.
OBRAZEM: Iva Hüttnerová zahájila výstavu v Třeboni