Kde jinde dělat Jahodobraní, než v Dolní Pěně, kde se jahody pěstují ve velkém. To byla myšlenka již 4. ročníku zábavné akce, která v sobotu přilákala do Dolní Pěny stovky návštěvníků. A o zábavu pro malé i velké bylo postaráno.

Součástí programu byly i soutěže v pojídání jahodových koláčů a poté knedlíků. Nejdříve za stůl na pódiu usedly děti, aby závodily o to, kdo sní rychleji koláč bez pomoci rukou. A techniky byly různé, stejně jako pokyny rodičů, kteří malým jedlíkům fandili. Hned první kategorie dětí do deseti let byla velice dramatická. Za povzbuzování diváků se nejrychleji koláčem prokousala k vítězství Klára Hemberová. Systematicky ukusovala tak dlouho, až byl talíř prostě prázdný. „Mám jahody opravdu ráda," poznamenala po soutěži. Její kamarádka Petra Nedvědová, která se chystala až na pojídání knedlíků, přiznala, že doma jich snědla asi šest a má je ze všeho nejraději.

Neotřelou techniku zvolil Jan Benada, který si pochutnával pouze na jahodové náplni koláče a těsto nechával bez povšimnutí. Na vítězství to ale nestačilo, protože podmínkou byl prázdný talíř.

V druhé kategorii dětí do 15 let už byly boje daleko urputnější a kluci se s vervou pustili do koláčů. Opět je ale předběhla dívka, a to Magda Rohová. V královské disciplíně – v pojídání knedlíků mezi muži kraloval David Housar, který jich spořádal pětadvacet.

Nikdo ze soutěžících i návštěvníků ale nemusel mít strach, že na něho nezbyde. Místní firma Aplo, respektive Šárka Kvasničková a Milada Plánková  jich pro jahodobraní připravily osm stovek.