Přestože opakované rozbory vody ve Staňkovském rybníce nedopadly příliš optimisticky a kvalita vody byla ohodnocena číslem čtyři, lidé z přilehlého kempu se koupou dál.

„Voda je sice trochu zelená, ale vzhledem k tomu, že tady nemáme žádný průmysl ani zemědělství, nemá ji prakticky co znečistit. Jsou to jen přírodní řasy, které tu vodu barví," říká provozovatel kempu Oasa u Staňkovského rybníku Jiří Soukup a s radostí dodává, že o klienty momentálně nemají nouzi.

„Máme z 90 procent plno, což je v tuto dobu pěkné, takže voda nikoho neodrazuje a problémy nám nedělá. Loni jsme dokonce byli ohodnoceni jako třetí nejoblíbenější kemp v republice."

Podle slov Františka Kotrby z Krajské hygienické stanice může test vody vyjít v jednom týdnu takto špatně, ale při opakovaném měření už může být situace jiná. „Metodika je nyní přísnější než dřív, hlavně co se mikrobiologie týče. Pokud nějaký rozbor vyjde takto špatně, my jsme potom povinni vydat patřičné varování," říká František Kotrba a připomíná, že na Staňkově byly překročeny limitní hodnoty ukazatelů u sinic a chlorofylu. To by mohlo způsobit komplikace zejména citlivým jedincům, alergikům nebo těhotným ženám.

„Těmto skupinám koupání v takové vodě nedoporučujeme," uzavřel Kotrba.

Petra Jouzová