Pracovníci záchranné složky ICARA uvedli, že se jedná o hroznýše madagaskarské, přísně chráněné. Bez úředního povolení nemohou být drženi v teráriích. Kdo se jich zbavil, vyšetřuje policie. Foto: Deník/ICARA

Batole zabil nákupní vozík

Třináctiměsíční děvčátko zranil v sobotu převrácený nákupní vozík v supermarketu stavebnin v Grabsenu, naložený sádrokartonovými deskami, tak těžce, že v nemocnici zemřelo, píše Donaukurier. Dítě stálo vedle vozíku. Neštěstí viděli i rodiče, se kterými bylo nakupovat. Příčiny havárie vozíku vyšetřuje kriminálka.

Přejmenují nepojmenované?

Vlak na ostrov Sylt jede přes přehradu označovanou lidmi jako Hindenburgova. Oficiálně nemá jméno, ani není označena žádnou tabulkou.

Donaukurier píše, že Zelení z města Niebüll, z něhož vlaky na Sylt odjíždějí, teď v rezoluci ke sjezdu obcí Severního Fríska žádají, aby orgány a představitelé pojem Hindenburgdamm nepoužívali. Doufají, že od tohoto označení ustoupí i veřejnost.

Sporný název se podle DK zřejmě odvinul od toho, že tehdejší říšský prezident Paul Hindenburg byl při otevírání přehrady v roce 1927. Šéf drah Julius Dorpmüller ve svém projevu Hindenburga ocenil a dodal, že jeho jménem chtějí nádrž pokřtít.

DK vysvětluje, že generál polní maršál (1847-1934) a říšský prezident Výmarské republiky je mnohými dnes pokládán za přisluhovače Hitlera, který z něho udělal říšského kancléře, což mu umožnilo diktaturu. V řadě měst, například v Lübecku a Kielu, už byly po Hindenburgovi nazvané ulice a náměstí přejmenovány.

Německé dráhy stavbu vedou oficiálně pod číslem 2010. «Jediné železniční stavby, které byly oficiálně pokřtěny, jsou tunely," řekla mluvčí drah. Sama tato instituce v minulosti rovněž přehradu označovala jako Hindenburgdamm. Nadále se tento název užívat nemá.Šéf společnosti marketingu Syltu Moritz Lust říká, že je to citlivé téma, kterým se zabývají. Psychoterapeut Karl-Heinz Haase z Lübecku navrhuje pro stavbu označení «Syltdamm», které je bezproblémové a každý by mu rozuměl.

Umisťovali 750 tun těžký most

V noci na neděli "šoupli" přes dálnici A70 u Bergrheinfeldu (okr. Schweinfurt) 750 tun těžký železniční most. Jeho konstrukce byla sestrojena vedle dálnice, pak byla v mnohahodinové milimetrové práci umístěna, píše DK. Most dlouhý přes 62 metry a široký 12 metrů byl dovezen speciálním přepravním vozidlem s rychlostí půl kilometru za hodinu a vyzdvihován vysokozdvižnou plošinou, teleskopickým nakládačem a autojeřáby. Nahradí starou stavbu na trati mezi Schweinfurtem a Waigolshausenem. Stál asi 16 milionů eur. 9. prosince po něm už mají jezdit vlaky.

Staví železniční most!Staví železniční most!Zdroj: Deník/Donaukurier

25 čápů na jedné střeše!

V sobotu usedlo na jedné střeše ve franckém Bad Windsheimu 25 čápů. Skoro ve vyrovnaném odstupu mezi sebou vychutnávali rozhled, píše DK. "Jestli se čápi, jak se o nich říká, postarají o záplavu dětí v obci, se momentálně nedá říct," končí zpráva.

Čápi jako na bidýlku!Čápi jako na bidýlku!Zdroj: Deník/News5

Harry Potter na mincích

Britská ražebna mincí Royal Mint připravila k 25 letům prvního vydání knih o Harrym Potterovi sérii čtyř sběratelských mincí s motivy oblíbeného hrdiny dětských a mládežnických knih. První představila v pondělí.

Na platidle s nominální hodnotou 50 pencí je na jedné straně parní lokomotiva Hogwarts-Express, na druhé ve dvou případech portrét královny Alžběty II., na dalších dvou portrét jejího syna a následníka trůnu Charlese III. (74). Na dalších mincích série budou motivy Harryho jako kouzelnického učně, kouzelnická škola Hogwarts a její ředitel profesor Dumbledore.

Platidla budou v rozdílných provedeních v ceně od jedenácti do 5215 liber. 

Potterova mince.Potterova mince.Zdroj: Deník/The Royal Mint