Vysvětlují, že jsou základní matematické operace, o nichž se dodnes neví, jak je nejefektivněji řešit. Jednou je tzv. maticové násobení, dle Wikipedie zobecnění násobení čísel na matice, které se formálně dá definovat jako binární operace nad množinou matic. Tzv. matrix-multiplikace jsou užívány v téměř všech počítačových programech, především v grafice a vědeckých simulacích, snaží se (prý) srozumitelněji vysvětlit OÖN.

Píší o variantě 5x5 matic, k jejímuž řešení bylo třeba 125 kroků. Od padesátých let se intenzivně hledá kratší cesta. V 80. letech byla nalezena "stokroková", roku 2020 přišel francouzský vědec na řešení o 98 krocích, letos v říjnu se objevilo 96 kroků. "Dlouho se řešitelé ale nemohli z úspěchu těšit. Na institutu Keplerovy univerzity pro algebru přijali jejich výzvu prof. Manuel Kauers a jeho doktorand Jakob Moosbauer a na nový algoritmus se podívali ,pod lupou´. Jejich ,linecký´ algoritmus dokázal vyřešit 5x5 matic rekordními 95 kroky! A dvojice ujišťuje, že hledají ještě lepší řešení," končí OÖN. Foto rekordních počtářů: Deník/JKU Linec

Festival filmů o přírodě

V Domě Hanse Eisenmanna v Neuschönau pořádají okres Freyung-Grafenau a Národní park Bavorský les 21. - 23. října festival filmů o přírodě. K vidění bude 34 filmů.

Kromě dokumentů o krajině a zvířatech představí i osobnosti, třeba sedláka Rudolfa Bühlera, který před 35 lety založil společenství výrobců v duchu udržitelného rozvoje a všude propaguje práci zemědělců v souladu s přírodou, píše PNP.

Novinkou je Global Day v kooperaci s Engagement Global v sobotu. Po každém filmu s pozitivním poselstvím bude rozhovor mladých moderátorů s jeho autory nebo experty, jako fotografem National Geographic Yorkem Hovestem.

Festival bude zahájen v pátek v 18 hodin. Program je na https://natur-vision.de.

Z dokumentů festivalu.Z dokumentů festivalu.Zdroj: Deník/PNP

Ilustrační foto.
U Dasného se srazila dvě auta, nehoda se obešla bez zranění

Noc v lese se zlomenou nohou

V neděli ráno oznámili příbuzní zmizení starší paní, která žije sama, a zavolali policii a hasiče. Ukázalo se, že 84letá žena v sobotu v lese u Neustadtu uklouzla na kořenu a při pádu si zlomila stehenní kost. Našla ji kolem nedělního poledne 38letá známá, která se do hledání zapojila v sedle koně. Zraněná mohla mluvit a byla plně orientovaná. Záchranáři Červeného kříže ji dopravili na kliniku ve Weidenu, kde byla operována.

Klopýtl o slepeckou hůl

94letý muž z Mnichova 28. září ve 14.45 klopýtl ve čtvrti Laim o slepeckou hůl jiného chodce a upadl do kolejiště tramvaje. Těžce si poranil hlavu. Nyní policie sdělila, že v neděli 16. října zemřel na následky v nemocnici. Okolnosti pádu šetří dopravní policie, napsal Donaukurier.

Český dirigent ředitelem opery v Londýně

DK informuje, že Jakub Hrůša (41), od září 2016 šéfdirigent Bamberských symfoniků, bude od září 2025 novým hudebním ředitelem Royal Opera House v Londýně. Tam nahradí Antonia Pappana, který se po sezoně 2023/2024 rozloučí po 22 letech. "Hrůša je po Rafaelu Kubelíkovi (1914-1996) druhým Čechem na tomto prestižním postu," zmiňuje ingolstadtský list. "V královském operním domě dirigoval jako host představení Carmen (2018) a Lohengrina (2022). Vždycky snil o dlouhodobějším angažmá v tělese s největšími měřítky, sdělil nyní. Miluje Londýn jako místo života a práce a chtěl by, aby byl i jeho uměleckým domovem v opeře."

DK dodává, že Hrůša začal s dirigováním na gymnáziu doma v Brně. Studoval pražskou AMU a na podzim 2004 poprvé vystoupil s Českou filharmonií, jejímž je dnes hlavním hostujícím dirigentem. V letech 2010–2018 byl hlavním hostujícím dirigentem Tokijského metropolitního symfonického orchestru.