Obchvat je jádrem další výstavby S10 z Freistadtu do Summerau. V prosinci byl ukončen přezkum slučitelnosti s životním prostředí, nyní ale hrozí z důvodu požadavku ministryně životního prostředí Leonore Gewesslerové (Zelení) na další přezkum dlouhé zdržení v dalším plánování. Přes centrum městečka jezdí nyní kolem 8000 motorových vozidel denně, z toho asi třetina náklaďáků. "Jak velká je to zátěž zvlášť v ranních hodinách, se ukázalo v pondělí při protesním ,špacíru´," píše list. "Účastníci přecházeli opakovaně oba místní značené přechody a vyvolali tak kilometry dlouhé fronty těžkých aut přijíždějících z Čech. Podle svědka sahala kolona až do Kerschbaumu." Další protestní akce proti zdržení se podle starosty Güntera Lorenze připravují.

Za humny sousedé zase jednou demonstrovali.Za humny sousedé zase jednou demonstrovali.Zdroj: Deník/OÖN

Foto: Deník/OÖN/Erwin Pramhofer

Rakousko zabavuje živočišné potraviny

Rakouští celníci zabavili v prvním pololetí roku asi 18,5 tuny potravinářských produktů živočišného původu, píše Volksblatt. To je o 36 procent víc než za celý minulý rok, kdy těchto výrobků zadrželi kolem 13,6 tuny.

Od začátku roku celníci zabavili a nechali zničit při 1250 kontrolách 12,9 tuny ilegálně dováženého masa a masných výrobků, 334 kilogramů rybích produktů, 4,5 tuny mléka, 216 kilogramů vajec a 583 kilogramů medu. 57 procent z toho bylo odhaleno při silničních kontrolách, zbytek hlavně na letištích. Rekodní úlovek měli linečtí úředníci v březnu, kdy stavěli na A25 očividně přetížený moldavský Mercedes Sprinter a kromě jiného v něm našli 902 kilogramy vepřového a drůbežího masa.

Rozpustili kapelu Bandidos

Německý ministr vnitra Horst Seehofer zakázal a rozpustil po raziích ve více spolkových zemích rockovou kapelu Bandidos spolku "BMC Federation West Central", píší PNP.

V odůvodnění ministerstvo říká, že účel a činnost spolku se protiví trestnímu zákonu. Majetek spolku byl zabaven. Jeho znaky nesmějí být šířeny ani ukazovány při shromážděních. Podle statutu je oficiálním účelem spolku sice "podpora společných projížděk na motocyklech a pořádání akcí a mezinárodních srazů", ale skutečnými cíli BMC je "úsilí o růst územní a finanční moci uvnitř rockové scény a pravidelné prosazování těchto nároků také násilím, obzvlášť proti jiným rockovým uskupením".

Při tom dochází k trestným činům jako těžkým ublížením na zdraví či usmrcením. Jedním z center je Severní Porýní - Vestfálsko. "Začátkem měsíce nařídilo ministerstvo celoněmeckou razii proti Bandidos," pokračuje list. "Při tom bylo nasazeno na 1800 policistů. Prohledali 104 objekty a zajistili více zbraní, munice a velké sumy hotovosti."

PNP dodává, že "Bandidos Motorcycle Club" byl založen v roce 1966 v Houstonu a má členskou základnu po celém světě. V Německu je aktivní od roku 1999.

V Bavorsku tráví holuby

V Reisbachu (okr. Dingolfing) našli asi 50 mrtvých holubů a kočku, která jednoho ptáka sežrala, píše PNP. Mrtvolky ležely na volném terénu a část na střechách. Policie vychází z toho, že jde o travičství, návnady ale zatím nalezeny nebyly. Policie se obrací o pomoc na veřejnost.