Devět dobrovolníků ho vysázelo z více než 10 000 maceček zahradnictví Dopetsberger pro potěšení kolemjdoucích. Koncem dubna je rozdají jednotlivým zájemcům. 

Chvátala, zemřel jí králíček

Musí rychle domů, zemřel jí králíček, vysvětlovala silně podnapilá 30letá řidička z okresu Linec-venkov ve čtvrtek v Traunu kolem 23.30 po srážce s autem 28letého Rumuna, které stálo na červenou na B1 ve směru na Wels. Protože se chovala podivně a opakovaně se pokoušela místo opustit, zavolali svědkové policii. Té se vymlouvala historkou o králíčkovi. Předzkouška na alkohol u ní ukázala 3,16 promile. Když jí sebrali klíčky a papíry, trvala na tom, aby jí policie dovezla auto domů, protože je druhý den potřebuje. Než ji naložili k odvozu, žádala, aby si s sebou mohla vzít ještě pár plechovek piva z kufru…

Ptáci v Zámeckém muzeu

Výstava v lineckém Zámeckém muzeu se od čtvrtka věnuje domácímu světu ptáků, píše Volksblatt. Do 2. října tu bude uvádět jejich zpívání, snímky jejich akrobacií atd. Opeřence prezentují četné preparáty. Výstavu připravilo ornitologické společenství zemských muzeí s pomocí 1692 dobrovolníků, kteří pozorují stavy zpěvných ptáků v zemi a shromáždili poznatky pro jejich atlas 2013-18. Otevřeno je út-ne 10-18, pondělí je zavřeno (18. dubna 10-18), vstupné 6,50 eura, děti 4,50, rodiny 13.

Zabíjela na křižovatce

V sobotu dopoledne v červenci v hornofranckém maloměstě Ebermannstadt v okrese Forchheim eskalovalo násilí, píše Donaukurier. Bývalá 54letá tchyně probodla na křižovatce 32letého muže. Případ projednává soud v Bambergu. Oběť, bývalý voják, tehdy přijela za rozvedenou dcerou útočnice, aby poprvé strávili sami společně čas s dítětem. Bývalá tchyně ho bodla do horní části těla a pronásledovala ho na křižovatku, kde mu zasadila ještě několik ran.

Prodával dvanáctiletou

35letý muž ze Severního Fríska je obžalován, že od května 2020 po dobu jednoho roku sváděl nezletilé po internetu. Vydával se za 16-18letého a pak je prodával k sexu dalším zájemcům. Viněn je ze 42 sexuálních deliktů, v aktuálním procesu ve Flensburgu jde ale jen o deset nejzávažnějších z nich z oblasti Mnichova. Ostatní případy byly předběžně zastaveny. Rozsudek má být vyhlášen v úterý. Žaloba žádá pro pachatele osm let a deset měsíců.

Scientoložku neznevýhodní

Město Mnichov nesmí odpírat občance poskytnutí příspěvku na e-kolo za to, že se nedistancovala od scientologické organizace. Tak rozhodl 6. dubna spolkový správní soud v Lipsku. Není věcí obce, aby od lidí požadovala prohlášení o jejich světonázoru, řekl soud. Městem žádané distancování je cíleným zásahem proti svobodě náboženství. (Az.: BVerwG 8 C 9.21)

Dotyčná požádala v roce 2018 v rámci podpůrného programu "Mnichov e-mobilní" o příspěvek na pedelec. Ve formuláři požadované stanovisko o ochraně před scientologií - že nebude zastávat nebo šířit toto učení a navštěvovat tyto kurzy - nevyplnila. Město jí poté příspěvek zamítlo. Protože všechny ostatní podmínky pro poskytnutí žadatelka splnila, soud nyní Mnichovu nařídil požadovanou podporu poskytnout.

Zadrželi vraha?

Tři měsíce po nálezu mrtvé ženy v lese u Starnberského jezera v Bergu byl zatčen důvodně podezřelý z jejího usmrcení, píše DK. "Vyšetřovatelévycházejí z toho, že 26letý Nigerijec svou družku, se kterou žil v Budapešti, zabil a zahrabal do lesa," uvádí list ze zprávy policejního prezídia Horní Bavorsko-sever. Muž byl zadržen v Maďarsku a má být vydán do Německa.

K případu list rozepisuje, že mrtvolu nalezl pes při procházce. Byla identifikována jako maďarská prostitutka, která pracovala naposledy v Mnichově. Její přítel tam byl s ní.Zabil ji pravděpodobně v listopadu nebo v prosinci, ale les, ve kterém bylo tělo nalezeno, podle policie není místem činu.

Komiks za 3,1 milionu dolarů

Komiks „Captain America“, vydaný v březnu 1941, byl ve čtvrtek vydražen při Heritage Auctions v Dallasu neznámým kupcem za 3,1 milionu dolarů, asi 2,86 milionu eur, píše DK. Na titulní stránce superhrdina Steve Rogers alias Captain America v patriotickémkostýmu uštědřuje Adolfu Hitlerovi hák na čelist.

Rekord přehlídky těchto kreslených hrdinů drží číslo se Spider-Manemz roku 1962 se 3,6 milionu dolarů. Pár měsíců předtím dosáhla supermanovská „Action Comics No. 1“ z roku 1938 sumy 3,25 milionu dolarů. Foto: Deník/DK/Heritage Auctions

Válečný playboy…

Zničené budovy, oblaka dýmu, tanky, masy lidí na útěku a voják, který dopravuje do bezpečí dítě - ukrajinský Playboy zobrazuje ve svém zvláštním vydání holou skutečnost, píše DK. Rezignuje na erotické snímky a zobrazuje místo nich zničující stav, který na Ukrajině vládne už šest týdnů.

Titulní stránka ale přináší také světlo v tmách, například vojáky v ochranných oblecích, kteří zachraňují zvířata a děti, pokračuje list. Tištěná verze čísla zatím není k dispozici, elektronická stojí 10 až 200 eur podle úvahy kupujícího - příjmy budou darovány potřebným.

Vlakem z Vídně přímo do Mnichova

Západní dráha zavedla od pátku přímé spojení z Vídně do Mnichova se zastávkami v Horních Rakousích. Z Vídně (Hütteldorf) do Mnichova-východ má jízdní doba obnášet 3:47 hodiny. Od 12. června zrychlí ještě o čtyři minuty. V Rakousku staví v Amstettenu, Linci, Welsu, Attnang-Puchheimu a Vöcklabrucku. "Kdo třeba v 9:27 nastoupí na Hlavním nádraží v Linci, je přesně v poledne v bavorském hlavním městě," píší OÖN.

Z vídeňského Westbahnhofu vlak odjíždí v 08:06,10:06, 16:06 a 18:06 hod. Obráceným směrem spoj jede v 05:48, 07:48, 13:48 a 15:48 hod. Standardní cena jízdenky Vídeň-Mnichov je 79,90 eura, senioři starší 60 let budou od pondělí do čtvrtka platit 39,90.

Rakouští boháči

Ve Forbes-listině boháčů 2022 je na 51. místě šéf Red-BullDietrich Mateschitzs majetkem 27,4 miliardy dolarů. Doma je s odstupem nejbohatší, ale majitel Tesly Elon Musk má 219 miliard…

Listina zahrnuje 2578 dolarových miliardářů. Z Rakouska jich je deset. Stavař Georg Stumpf je se 7,9 miliardami 288., investor nemovitostí Rene Benko se 5,4 miliardami 490., atd. ( https://www.forbes.com/billionaires)

Zajíců přibylo

Na polích a lukách v Německu loni poskakovalo v průměru na čtvereční kilometr 16 zajíců. To bylo o dva víc než při sčítání 2020. Nadace divoké zvěře odhaduje, že v Německu žije přes dva miliony zajíců polních.
Znásilnil a zabil 92letou…

41letý pečovatel o seniory byl v Berlíně odsouzen k dvanácti letům vězení za znásilnění a usmrcení 92leté pacientky, o kterou se měl starat doma. Při činu byl silně opilý a pod vlidem marihuany, uvádí DK.

Poškozená byla v červenci propuštěna z nemocničního ošetřování pádu a vrátila se domů. Jejího opatrovatele zřejmě zneklidnilo, že její stav byl jiný než předtím. Pro seniorku pracoval od podzimu 2020 jako zaměstnanec polské pečovatelské služby.