Vysvětluje tradici tohoto svátku každé pondělí po letnicích. "25. ledna 1430 vyplenili město husité. Hofu poskytl markrabí v Brandeburgu k obnově na deset let daňovou svobodu, ale muselo zřídit občanskou gardu vyzbrojenou ručními palnými zbraněmi. Dva roky nato založená jednotka se rekrutovala větzšinou z řemeslníků, které magistrát zavázal k pravidelnému cvičení a soutěžích. K nácviku střelby ale občané pospíchali až poslední den ráno, v pracovních oděvech a v dřevácích, a učili se zacházet s mušketami. Brzy si to spojili se slavností, ke které směli jako privilegium vařit vlastní pivo - Hofer Schlappenbier. Tak tomu je i letos. Produkt pivovaru Scherdel má 6,5 procenta alkoholu. Letos v březnu získal podevatenácté za sebou zlatou medaili z jedné nejpřísnějších kvalitativních přehlídek na světě, pořádané Německou zemědělskou společností, uvedl DK .

Z rozhodnutí bavorského ministerstva vnitra a domova byl Hofer Schlappentag v prosinci 2019 zařazen k nehmotnému bavorskému kulturnímu dědictví.

Na slavnosti jezdí téměř každoročně i delegace partnerského města Chebu. Na webu Deníku Chebští mj. připomněli, že jejich přeshraniční spolupráce velmi dobře funguje již řadu let. Velký úspěch tu slaví městský dechový orchestr a tanečnice.

Boj s bobří hrází u Volar byl nakonec úspěšný.
Silničáři zbourali bobrovi hráz u Volar. Tak si okamžitě začal stavět novou

Kachny proti slimákům

Šedivějí z nich všichni hobby zahradníci a jsou opravdovým problémem parků, píše Donaukurier k výskytu nahých plžů a housenek zavíječe zimostrázového.

"Ve dvorních zahradách rezidence v Ansbachu je teď na kachnách, aby žravé otrapy udržely v mezích," uvedl list. "Carl Wilhelm Friedrich, kačer rodiny plemene indických běžců, jeho partnerka Friederike Louise a syn Carl Friedrich August, pojmenovaní podle předposledního ansbašského markrabího a jeho rodiny, mají požehnaný apetýt. Ve dvorních zahradách mají plže a housenky vyhubit." Mistrová Tamara Sandová si je chválí - jsou prý pěkně nacpaní, když si dávají povinnou polední pauzu. Vypouští je denně od pondělí do pátku do zahrad o 3600 metrech čtverečních a po pár týdnech jsou prý jejich úspěchy vidět. Po zkušebním nasazení rodinky zváží rozšíření hejna.

Spasitelé našich zahrad. Ilustrační foto.Spasitelé našich zahrad. Ilustrační foto.Zdroj: Deník/DK/S.H.exclusiv

Ilustrační foto: Deník/DK/S.H.exclusiv

Světové pivovary v žebříčku

V tabulce největšího světového obchodníka s chmelem BarthHaas za rok 2021 je mezi 40 největšími pivovary na světě sedm německých. Vypadla z nich předloni 39. Warsteiner Brauerei.

Nadále jako 22. je vedena skupina Radeberger. Na 24. místě je společnost TCB, ke které patří také Gilde Brauerei z Hannoveru, pivovar z Frankfurtu nad Odrou a drážďanské Feldschlößchen. Skupina Oettinger uhájila 25. místo. Krombacher postoupil z 31. na 30. místo, skupina Paulaner ze 33. na 31., skupina Bitburger sestoupila ze 32. na 33. pořadí. Privátní pivovar Veltins, loni ve čtyřicítce poprvé, je opět 40.

Výstav 40 gigantů stoupl meziročně o asi 80 milionů hektolitrů na téměř 1,7 miliardy hektolitrů. Největším AB InBev a Heineken z toho patří téměř polovina.

O samosběr jahod je i letos velký zájem.
Lidé se vrhli na jahody. Mezi řádky se občas i poperou, říká majitel plantáže

"Pomlčkovná" na pokračování

Zavádění genderově spravedlivého jazyka už dávno zachvátilo i Česko, není třeba blíže popisovat uvádění druhého pohlaví v textech (kolegyně a kolegové), atd..

U sousedů to "zjednodušili" vpisováním hvězdiček nebo pomlček, ale všichni si na to ne a ne zvyknout. Problémem se zabývají i soudy.

Jak píše PNP, ten v Ingolstadtu bude 14. června projednávat žalobu zaměstnance VW, který musí spolupracovat s kolegy z koncernové dcery Audi a nechce být "genderovsky" oslovován. Cítí se jazykovým "zrovnoprávněním" poškozen na svých osobnostních právech, a žaluje firmu Audi. Ruší ho, že je mu vnucována komunikace v genderové "pomlčkové" formě.

Audi vydalo loni v březnu "k lepší přehlednosti pohlavní různosti" směrnici "genově citlivé" mluvy. Navrhlo buď neutrální formulace jako "vedoucí síla" místo "šéf", nebo tzv. Gender-Gap, propojení mužské a ženské formy označení pomlčkou.

Žalobu podporuje mj. Svaz německého jazyka, který "gendera" generálně odmítá a mluví o ideologii. "Pod pláštíkem rovnoprávnosti je obětována řeč jako prostředek komunikace," uvádí svaz.

V Audi řekli, že chtějí rozvíjet organizační kulturu vzájemného respektu a cenění. Tomu podle mluvčího Wolfganga Schmida slouží i genderově citlivá mluva.